Przekrojony burak w ziemi
pexels.com

Pomysł na wegańską przekąskę! Pieczone buraki z ziołowym "twarożkiem"

Wegańska kuchnia jest bardzo zdrowa i może być również pyszna! Dziś przychodzimy z przepisem, który przypadnie do gustu wszystkim łakomczuchom. To pieczone buraki z ziołowym "twarożkiem" z tofu! Jest to wspaniały dodatek do wielu dań, ale również świetnie smakuje solo.
Reklama

Wegańska przekąska

Wegańskie jedzenie również może być pyszne. Warzywa możesz przygotować na wiele sposobów. Dziś na tapet bierzemy soczyste buraki. Przedstawimy Ci przepis na wegańską przekąskę, od której nie można się oderwać. Pieczone buraki z "twarożkiem" tofu są po prostu pyszne. Sprawdzą się podczas seansu filmowego, a także na domówce ze znajomymi.

Przepis na pieczone buraki z tofu

Ten przepis zagwarantuje Ci pyszne buraki, które zrobią furorę na każdej imprezie. Co ważne są szybkie i proste w przygotowaniu.

Składniki:

  • 2 kg buraków
  • 1 duża główka czosnku
  • świeży tymianek albo rozmaryn - kilkanaście listków
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 kostka naturalnego tofu
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku
  • troszkę mleka roślinnego, np. sojowego lub migdałowego
Kobieta trzyma buraka przekrojonego na pół
pexels.com

Przygotowanie potrawy jest naprawdę bardzo proste. Najpierw obierz buraki oraz pokrój je w kostkę. Wymieszaj w misce z oliwą oraz pieprzem. Ząbki czosnku obierz oraz je rozdrobnij, a następnie dodaj je do buraków. Teraz wyłóż warzywa na blachę do pieczenia pokrytą papierem. Posyp je ziołami oraz solą.

Reklama

Buraki najlepiej jest piec w piekarniku parowym w 130 stopniach przez 45 minut. Kontroluj stopień ich upieczenia. Jeżeli nie posiadasz urządzenia parowego, piecz je w temperaturze 180 stopni przez około godzinę. Aby warzywa były bardziej wilgotne na dno piekarnika możesz położyć kilka kostek lodu.

Teraz przygotuj twarożek z tofu. Rozdrobnij kostkę przy użyciu widelca, a następnie dodaj do niego sok z cytryny, zioła prowansalskie, sól oraz pieprz. Kiedy buraki będą gotowe, wymieszaj je z "twarożkiem".

Reklama
Autor - Klaudia Woźniak
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
k.pieszczynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama