Słodki deser z budyniem i mascarpone na talerzu
Canva.com

Proste ciasto bez pieczenia z budyniem i mascarpone. Zrobisz je w 40 minut!

Ciasto bez pieczenia z budyniem to przepis na pyszny deser oraz alternatywa dla tych, którzy nie lubią piec czy też nie mają piekarnika. Jest łatwe w przygotowaniu i sprawdzi się podczas wielu okazji. Jak je przygotować? Poniżej znajduje się dokładny przepis.
Reklama

Składniki na deser bez pieczenia

  • 300g herbatników
  • 300ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 6 łyżek cukru
  • 200g masła
  • 500ml śmietany kremówki
  • 250g mascarpone
  • Pół szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 30g czekolady mlecznej
  • 30g czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania pysznego ciasta bez pieczenia

  1. Ugotuj budyń z 300 ml mleka i trzema łyżkami cukry tak, aby powstała bardzo gęsta i jednolita masa.
  2. Ubij mikserem masło na puszystą masą i stopniowo dodaj je do ostudzonego budyniu. Do masy można również dodać esencję waniliową.
  3. Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ułóż równo herbatniki, a następnie wyłóż na nie przygotowaną masę i dokładnie ją wygładź. Na górze ułóż kolejną warstwę herbatników.
  4. Ubij śmietanę kremówkę razem z serkiem mascarpone, a do masy dodaj przestudzoną żelatynę. Całość zmiksuj na wolnych obrotach.
  5. Przygotowany krem ułóż na drugiej warstwie herbatników i wygładź. Na koniec zetrzyj na tarce obie czekolady i posyp wiórkami krem. Deser wstaw do lodówki na kilka godzin. Najlepiej ciasto smakuje na zimno.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama