Pasztet
Canva.com

Przepis dziadka na pasztet szlachecki. Dlaczego jest tak wyjątkowy?

Pasztet szlachecki zawdzięcza swoją nazwę prawdziwemu bogactwu składników: znajdują się w nim pierwszorzędne mięsa, suszone leśne grzyby, wędzone śliwki czy aromatyczne przyprawy. To rarytas przygotowywany wyłącznie na szczególne okazje takie jak świąteczny obiad czy rodzinna uroczystość.
Reklama

Oprócz odpowiedniej receptury, ogromną rolę odgrywa również właściwe podanie pasztetu: najlepiej smakuje na zimno, z ulubionym pieczywem oraz chrzanem, ćwikłą lub borówkami.

Składniki na wyborny pasztet szlachecki

Do przygotowania pasztetu wykorzystamy: półtora kilograma wołowiny, kilogram schabu karkowego, kilogram boczku, pół kilograma szynki, całego kurczaka, 40 dag słoniny, trzy duże cebule, trzy jajka, szklankę suszonych grzybów, trzy czwarte szklanki wędzonych śliwek, trzy czerstwe kajzerki, półtorej łyżeczki startej gałki muszkatołowej oraz przyprawy (sól, pieprz i ostrą sproszkowaną paprykę).

Jak zrobić pasztet z przepisu dziadka krok po kroku?

Pasztet
Canva.com
  1. Przygotowanie pasztetu najlepiej zacząć dzień wcześniej: wówczas namaczamy grzyby, które zostawiamy na całą noc. Mięsa myjemy, a następnie osuszamy. Nacieramy je solą, doprawiamy pieprzem i posypujemy ostrą papryką w proszku i wstawiamy na całą noc do lodówki.
  2. Następnego dnia wkładamy mięsa do dużego garnka. Dodajemy też śliwki, cebule i grzyby razem z wodą, w której się moczyły (po wcześniejszym dokładnym przecedzeniu). Te składniki dusimy przez godzinę do półtorej godziny. Studzimy.
  3. W międzyczasie oddzielamy mięso kurczaka od kości. Czerstwe bułki namaczamy w sosie powstałym podczas duszenia mięs. Wszystkie rodzaje mięsa razem z dodatkami i bułkami przepuszczamy dwa albo trzy razy przez maszynkę do mielenia mięsa. Wbijamy jajka i wsypujemy startą gałkę muszkatołową. Całość dokładnie i bardzo starannie mieszamy.
  4. Tak powstałą masę wykładamy do foremek posmarowanych masłem oraz obsypanych bułką tartą. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i pieczemy przez czterdzieści pięć do sześćdziesięciu minut (do tak zwanego suchego patyczka). Upieczony pasztet studzimy i podajemy na zimno. Smacznego!
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama