Pieczeń rzymska: Kulinarny hit sezonu!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jak przygotować pieczeń rzymską?
Pieczeń rzymska to danie, które wymaga specjalnego przygotowania. Potrzebujesz do niej specjalnego naczynia, które nazywa się rzymskim garnkiem. Przed rozpoczęciem przygotowań należy włożyć go do zimnej wody i pozostawić tam na około 15 minut. Następnie należy go wyjąć i osuszyć.
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego
- 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
- 2 łyżki soli
- 1 łyżka pieprzu
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki suszonego tymianku
- 2 łyżki suszonego rozmarynu
- 2 łyżki suszonej szałwii
- 2 łyżki suszonego oregano
- 1 cytryna
Przygotowanie:
- Zeszklij cebulę na patelni
- W misce wymieszaj oliwę z oliwek, miód, ocet balsamiczny, musztardę, posiekany czosnek, sok z cytryny oraz wszystkie przyprawy.
- Mięso wymieszaj z cebulką i włóż do rzymskiego garnka i posmaruj przygotowanym wcześniej sosem.
- Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 1,5-2 godziny.
- Pod koniec pieczenia można podlać mięso sokiem z pieczenia.
- Po upieczeniu wyjmij mięso z garnka i odstaw na kilka minut, aby odpoczęło.
- Po tym czasie pokrój mięso na plastry i podawaj.
Jak podawać pieczeń rzymską?
Pieczeń rzymska to danie, które najlepiej podawać na ciepło. Można ją podać z ziemniakami, kaszą lub ryżem.
Doskonale komponuje się z różnymi warzywami, takimi jak marchewka, brokuł czy zielona fasolka.
Warto pamiętać, że pieczeń rzymska to danie bardzo treściwe, dlatego warto podawać ją z lekką, zieloną sałatą lub surówką.
Pieczeń, która robi wrażenie
Pieczeń rzymska to wyjątkowe danie, które z pewnością zrobi wrażenie na Twoich gościach. Przygotowanie jej wymaga specjalnego naczynia, ale efekt końcowy na pewno wynagrodzi Twoje starania. Pamiętaj, aby podawać ją na ciepło i komponować z lekkimi dodatkami, takimi jak sałatki czy surówki.