Sernik na zimno z malinami
Canva.com

Puszysty sernik na czekoladowym spodzie z malinami. Oto przepis

Przygotowanie tego ciasta może wydawać się trudne, ale z naszym prostym przepisem, będziecie w stanie stworzyć wspaniałą i efektowną słodką przekąskę.
Reklama

Składniki na spód czekoladowy:

  • 200 g herbatników czekoladowych
  • 100 g masła, roztopionego

Składniki na masę serową:

  • 500 g sera ricotta
  • 300 g serka mascarpone
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Dodatkowe składniki:

  • 200 g malin (świeżych lub mrożonych)
  • Cukier puder do posypania

Jak przygotować pyszny sernik?

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Przygotuj okrągłą formę do pieczenia o średnicy około 24 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia lub natłuść masłem.
  2. W blenderze lub malakserze umieść herbatniki czekoladowe i zmiel je na drobne kruszynki. Dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
  3. Przełóż masę herbatnikową do przygotowanej formy i równomiernie rozprowadź na dnie, delikatnie dociskając. Wstaw formę do lodówki, aby spód stwardniał przez około 15-20 minut.
  4. W dużym naczyniu umieść ser ricotta, serek mascarpone, cukier i ekstrakt waniliowy. Ubijaj mikserem na niskich obrotach, aż składniki się połączą.
  5. Dodaj jajka, jedno po drugim, i kontynuuj ubijanie na średnich obrotach, aż masa będzie gładka i kremowa.
  6. Stopniowo dodawaj mąkę i ubijaj, aż składniki się połączą.
  7. Wyjmij formę z lodówki i delikatnie rozłóż maliny po wierzchu spodu czekoladowego.
  8. Zalej masą serową formę, starając się równomiernie rozprowadzić masę.
  9. Wstaw formę do piekarnika i piecz przez około 50-60 minut, aż sernik nabierze złocistego koloru i będzie jędrny, ale nadal lekko drżeć w środku.
  10. Po upieczeniu wyjmij sernik z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia w formie.
  11. Gdy sernik całkowicie ostygnie, włóż go do lodówki na co najmniej 4 godziny lub najlepiej na całą noc.
  12. Przed podaniem posyp sernik cukrem pudrem i udekoruj dodatkowymi malinami.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama