Kiełbasa z grilla marynowana
Canva.com

Pyszna kiełbasa z grilla w marynacie piwnej, czosnkowej i chrzanowej. Musicie spróbować!

Delikatny smak dobrej jakości kiełbasy możemy podkreślić pyszną, domową marynatą. Przygotowaliśmy dla was trzy, szybkie przepisy na marynatę chrzanową, piwną i czosnkową. Te wyraziste smaki z pewnością docenią panowie, którzy lubią pikantne marynaty, np. do karkówki, czy skrzydełek z kurczaka.
Reklama

Kiełbasę na grilla również można marynować. Wystarczy zaledwie kilka składników, aby w ciągu kilkunastu minut przygotować pyszną marynatę.

Marynata piwna

Kiełbasa z grilla marynowana
Canva.com

Aby przygotować kiełbasę w marynacie bawarskiej, czyli piwnej potrzebujemy kilku składników:

  • 2 kg kiełbasy, np. śląskiej
  • 2 szklanki jasnego piwa
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • sól, pieprz do smaku

Nacinamy nasze kiełbaski. Do miski wlewamy jasne piwko, dodajemy czosnek, majeranek, pieprz, sól oraz paprykę mieloną. Wszystko razem mieszamy i delikatnie układamy kiełbasy w piwnej marynacie. Możemy je owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 2-3 godziny przed grillowaniem. Kiełbaski w marynacie bawarskiej pysznie smakują z sosem BBQ.

Marynata czosnkowa

Kiełbasa z grilla marynowana
Canva.com
Reklama

Pyszną, aromatyczną marynatę z czosnku przygotujemy z poniższych składników:

  • 2 kg kiełbasy
  • 10 ząbków czosnku
  • szklanka oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej lub ostrej
  • sól i pieprz do smaku

Nacinamy skórkę kiełbasek. Do miski wlewamy olej rzepakowy, dodajemy przyprawy, czosnek i wszystko mieszamy. Marynujemy kiełbaski na 2-3 godziny przed grillowaniem oraz owijamy je w folię spożywczą.

Marynata chrzanowa

Kiełbasa  z grilla
Canva.com

Do przygotowania chrzanowej kiełbasy z grilla potrzebujemy:

Reklama
  • 2 kg kiełbasy
  • 8 łyżek chrzanu
  • 4 łyżki musztardy
  • 4 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sól i pieprz do smaku

Na początku nacinamy kiełbaski. Do dużej miski wkładamy chrzan, śmietankę, musztardę. Wszystko mieszamy i przyprawiamy majerankiem, solą oraz pieprzem. Kiełbaski wkładamy na 2-3 godziny do marynaty i zawijamy w folię spożywczą.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama