Pyszna kiełbasa z grilla w marynacie piwnej, czosnkowej i chrzanowej. Musicie spróbować!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Kiełbasę na grilla również można marynować. Wystarczy zaledwie kilka składników, aby w ciągu kilkunastu minut przygotować pyszną marynatę.
Marynata piwna
Aby przygotować kiełbasę w marynacie bawarskiej, czyli piwnej potrzebujemy kilku składników:
- 2 kg kiełbasy, np. śląskiej
- 2 szklanki jasnego piwa
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- sól, pieprz do smaku
Nacinamy nasze kiełbaski. Do miski wlewamy jasne piwko, dodajemy czosnek, majeranek, pieprz, sól oraz paprykę mieloną. Wszystko razem mieszamy i delikatnie układamy kiełbasy w piwnej marynacie. Możemy je owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 2-3 godziny przed grillowaniem. Kiełbaski w marynacie bawarskiej pysznie smakują z sosem BBQ.
Marynata czosnkowa
Pyszną, aromatyczną marynatę z czosnku przygotujemy z poniższych składników:
- 2 kg kiełbasy
- 10 ząbków czosnku
- szklanka oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki curry
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżeczki papryki słodkiej lub ostrej
- sól i pieprz do smaku
Nacinamy skórkę kiełbasek. Do miski wlewamy olej rzepakowy, dodajemy przyprawy, czosnek i wszystko mieszamy. Marynujemy kiełbaski na 2-3 godziny przed grillowaniem oraz owijamy je w folię spożywczą.
Marynata chrzanowa
Do przygotowania chrzanowej kiełbasy z grilla potrzebujemy:
- 2 kg kiełbasy
- 8 łyżek chrzanu
- 4 łyżki musztardy
- 4 łyżki śmietany
- 2 łyżeczki majeranku
- sól i pieprz do smaku
Na początku nacinamy kiełbaski. Do dużej miski wkładamy chrzan, śmietankę, musztardę. Wszystko mieszamy i przyprawiamy majerankiem, solą oraz pieprzem. Kiełbaski wkładamy na 2-3 godziny do marynaty i zawijamy w folię spożywczą.