Kiełbasa z grilla - czy zawsze trzeba nacinać, aby uzyskać pyszny smak?
Do przeczytania w ok. 1 min.
Kiełbasa z grilla upieczona z dwóch stron to prawdziwa, aczkolwiek tradycyjna uczta w trakcie biesiadowania na świeżym powietrzu. Stopień grillowania zależy oczywiście od was, ale nie da się ukryć, że im bardziej zarumieniona, tym lepsza.
Nacinać, czy nie?
Kiełbasa z grilla dla wielu osób wydaje się wręcz banalną propozycją. Warto jednak poznać kilka sposobów, dzięki, którym możemy uzyskać soczysty i wyrazisty smak. Odpowiedź na pytanie, czy zawsze trzeba nacinać kiełbasę nie jest jednoznaczna, bowiem wszystko zależy od rodzaju mięsa.
Pamiętajmy, że tłuszcz w mięsie jest idealnym nośnikiem smaku, dlatego nie ryzykujmy jego utraty poprzez wykonanie zbyt głębokich nacięć. Delikatne nacięcia pozwolą jednak na pozbycie się nadmiaru nieapetycznego tłuszczu. Jeśli nie chcemy, aby pękła w trakcie grillowania, to warto ja nakłuć widelcem lub patyczkiem do szaszłyków. Kiełbasy dobrej jakości nie potrzebują nacięcia, natomiast tańsze kiełbasy z mieszanego mięsa warto zawsze nakłuć. Tłuste kiełbaski najlepiej przeciąć na krzyż.
Jak przyprawić kiełbasę na grilla, aby podkreślić jej smak?
Kiełbasę możemy również zamarynować. Wystarczy, że wymieszamy w miseczce 2 łyżki oliwy z oliwek oraz ulubione zioła - oregano, zioła prowansalskie, pieprz cytrynowy. Dobre przyprawy do grillowania kiełbasy to, m.in. czosnek granulowany, pieczona cebulka, majeranek, papryka słodka lub papryka.