zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Pyszna zapiekanka z mięsa z rosołu. Oto ekspresowy przepis babci Jasi

Niektórzy twierdzą, że mięso z zupy po tym dłuższym czasie gotowania staje się po prostu niesmaczne, dlatego zamiast chociażby spróbować do czegoś go użyć, wolą od razu się go pozbyć i wyrzucają je do kosza. A nawet jeśli nie ma się ochoty na to, by jeść je samo z dodatkiem musztardy i świeżej bułeczki, takie mięso z rosołu można wykorzystać do wykonania pożywnej, sycącej i bardzo smacznej zapiekanki, która idealnie sprawdzi się w roli szybkiego i przy tym taniego dania obiadowego.
Reklama

Głównym składnikiem obiadowej zapiekanki będzie oczywiście mięso z rosołu.

Można go użyć tyle, ile po prostu się go ma, oczyszczając je z ewentualnych chrząstek i kości, no i krojąc bądź rwąc w rękach na nieco mniejsze kawałeczki. Tak przygotowane mięso można od razu przełożyć do dość dużej formy przeznaczonej do zapiekania. Następnie na desce pokroić dwie duże białe cebule (w kostkę lub piórka, lepiej jednak w piórka) i dodać je do mięsa, ewentualnie dorzucić jeszcze garść umytych, obranych i pokrojonych w plastry pieczarek albo nawet kawałki czerwonej papryki - dodatki są już kwestią gustu.

W zapiekance zawsze kluczową rolę odgrywa jednak sos.

Aby go wykonać, wystarczy wymieszać 500 ml tłustej słodkiej śmietany (najlepiej 30%) z kawałkiem tartego żółtego sera bądź parmezanu oraz ulubionymi przyprawami (duża ilość pieprzu jest niezbędna). Zapiekanka z mięsa z rosołu powinna zostać obficie polana w takim sosie, więc jeśli do jej wykonania użyło się większej ilości warzyw albo większej porcji mięsa, warto przygotować sos z podwójnej dawki składników, by na spokojnie zalać nim wszystkie dodatki.

Reklama

Zapiekankę wstawić do piekarnika i piec przez ok. 45 minut. Temperatura powinna wynosić mniej więcej 180 stopni C.

Przepis na ekspresową i jakże pyszną zapiekankę każdego powinien przekonać do wykorzystywania posiadanych składników. Nawet mało atrakcyjne z pozoru mięso rosołowe potrafi przeistoczyć się w iście wykwitną potrawę, zadowalającą nawet te wymagające kubki smakowe.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama