Rolmopsy z jajkiem
Canva.com

Rolmopsy śledziowe z jajkiem. Świetny przepis na wigilijną przystawkę

Kolacja Wigilijna to bardzo ważny rodzinny moment, pełen tradycji. Jedną z nich jest przygotowanie 12 bezmięsnych potraw na stół wigilijny, a z doświadczenia wiem, że czasem jest to trudne zadanie. Jeżeli szukasz urozmaicenia świątecznej strawy, ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Oprócz niskiej ceny przygotowania zaletą tej potrawy jest jej nietuzinkowy wygląd, dzięki któremu sprawia, że stół wigilijny staje się bardziej kolorowy i ciekawy.
Reklama

Składniki rolmopsów

  • 500 g filetów śledziowych w oleju wysokiej jakości
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 2 łyżki stołowe majonezu
  • łyżka stołowa musztardy sarepskiej
  • łyżka stołowa drobno posiekanego pora
  • łyżka stołowa drobno posiekanego szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku

Ewentualne dodatki do dekoracji

Rolmopsy z jajkiem
Canva.com
  • kawałek papryki konserwowej
  • 3 jajka na twardo
  • 2 łyżki stołowe groszku konserwowego
  • łyżeczka kaparów
  • łyżka stołowa majonezu
  • 2 małe rzodkiewki
  • świeży koperek

Przygotowanie krok po kroku

  1. 4 jajka na twardo obrać ze skorupek i drobno posiekać, wymieszać z majonezem, musztardą, porem i szczypiorkiem. Doprawić do smaku i odstawić na chwilę.
  2. Filety rozłożyć podłużnie na desce, wysmarować jedną stronę przygotowaną pastą jajeczną i zwinąć. Na wierzch rolmopsów ułożyć po plasterku jajka i udekorować majonezem i koperkiem. Wszystkie rolmopsy ułożyć na półmisku i udekorować papryką pokrojoną w słupki, posypać groszkiem, kaparami i rzodkiewką.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama