Burger roślinny ze szpinaku i kaszy
Canva.com

Roślinne burgery z kaszy jaglanej i szpinaku. Najlepsze, bo #vege!

Roślinne burgery cieszą się coraz większą popularnością, a ciekawe przepisy zachęcają do zastępowania tradycyjnych kotletów roślinnymi zamiennikami. Wśród wielu ciekawych propozycji pojawiają się m.in. przepisy na kotlety, w których głównymi składnikami są szpinak i kasza jaglana. Jak przemienić te dwa składniki w smaczne i pożywne danie? To proste!
Reklama

Przepis na roślinne burgery z kaszy jaglanej i szpinaku bazuje na prostych składnikach. Tym najważniejszym jest posiekany szpinak (1 szklanka) oraz sucha kasza jaglana (3/4 szklanki). Obok nich w przepisie pojawia się ugotowana ciecierzyca (1 szklanka), płatki owsiane (pół szklanki), olej, płatki drożdżowe i siemię lniane (po 2 łyżki) oraz czosnek (2 ząbki). Ważnym składnikiem jest też cebula oraz przyprawy: sos sojowy, sól i pieprz.

Jak przemienić te składniki w pyszne burgery roślinne?

Na początek należy ugotować kaszę jaglaną, a szpinak połączyć z posiekaną i podsmażoną cebulą. Do tych składników należy dodać starty czosnek oraz przyprawy: sól i pieprz. Przyprawiony szpinak należy połączyć z rozgniecioną ciecierzycą, a do tak przygotowanej masy dodać ugotowaną kaszę, siemię lniane i płatki owsiane. Ostatni etap to zmiksowanie wszystkich składników, dodanie do gotowej masy oleju i uformowanie z niej kotlecików.

Reklama

Po 20 minutach, gdy masa zgęstnieje, można przystąpić do pieczenia. Uformowane kotlety wystarczy włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec: 20 minut z jednej strony, 10 minut z drugiej. Gdy burgery roślinne będą gotowe, wystarczy podać je w wybrany sposobów: w bułce lub z frytkami, lub ziemniakami. Każda wersja sprawdzi się doskonale, a burgery z kaszy jaglanej i szpinaku staną się w wielu domach wartościowym urozmaiceniem codziennego jadłospisu.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama