salatka jajko sałata pomidory w tle cieciorka w misce i pomidory cebula
canva.com

Jak zrobić idealną sałatkę na Wielkanoc?

Planując świąteczny stół, warto pamiętać o lekkich, orzeźwiających sałatkach. Doskonale komponują się z ciężkimi mięsnymi daniami i zapewniają niezbędną dawkę witamin i minerałów. Jeśli szukasz inspiracji na sałatkę na Wielkanoc, koniecznie przeczytaj nasz artykuł!
Reklama

Składniki na sałatkę na Wielkanoc

Zanim przejdziemy do przepisów, warto przyjrzeć się najważniejszym składnikom, jakie powinna zawierać idealna sałatka na Wielkanoc:

  • liście sałaty - najlepiej wybrać te najzdrowsze i najsmaczniejsze, czyli rukolę, szpinak lub jarmuż
  • warzywa - najlepiej sezonowe, np. ogórki, pomidory, papryka, rzodkiewki, cebula, marchewka, karczochy
  • owoce - dodadzą sałatce słodkiego smaku i orzeźwienia, np. morele, brzoskwinie, maliny, truskawki
  • orzechy i pestki - zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych i dodają chrupkości, np. orzechy włoskie, migdały, pestki dyni
  • mięso lub ryby - dodadzą sałatce białkowych składników, np. kurczak, indyk, łosoś, tuńczyk, krewetki
  • sos - najlepiej zrobiony na bazie jogurtu naturalnego, oliwy z oliwek, octu balsamicznego lub soku z cytryny
na białym talerzu sałatka pomidor rukola jajka widelec
canva.com

Przepisy na sałatkę na Wielkanoc

Sałatka z rukolą, morelami i kozim serem

Składniki:

  • rukola - 1 pęczek
  • morele - 8 sztuk
  • kozi ser - 100 g
  • miód - 1 łyżka
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • pieprz i sól do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Rukolę umyć i osuszyć.
  2. Morele umyć, przekroić na pół i usunąć pestki.
  3. Ser pokroić w kostkę.
  4. Wymieszać rukolę, morele i ser.
  5. Przygotować sos z miodu, soku z cytryny, oliwy z oliwek, pieprzu i soli.
  6. Polać sałatkę sosem i delikatnie wymieszać.

Sałatka z tuńczykiem i warzywami

Reklama

Składniki:

  • tuńczyk w sosie własnym - 1 puszka
  • sałata - 1 główka
  • pomidor - 1 sztuka
  • ogórek - 1 sztuka
  • papryka - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • pieprz i sól do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Sałatę umyć, osuszyć i posiekać na mniejsze kawałki.
  2. Pomidora i ogórka umyć i pokroić w kostkę.
  3. Paprykę i cebulę pokroić w paseczki.
  4. Wymieszać warzywa z tuńczykiem.
  5. Przygotować sos z oliwy z oliwek, soku z cytryny, pieprzu i soli.
  6. Polać sałatkę sosem i dokładnie wymieszać.

Pytania i odpowiedzi na temat sałatki na Wielkanoc

Jakie warzywa najlepiej wybrać do sałatki na Wielkanoc?

Najlepiej wybrać sezonowe warzywa, np. ogórki, pomidory, paprykę, rzodkiewki, cebulę, marchewkę czy karczochy. Ważne, aby były one świeże i chrupiące.

Czym zastąpić mięso lub ryby w sałatce dla wegetarian lub wegan?

W takim przypadku można dodać do sałatki np. tofu, orzechy, pestki lub kiełki.

Jak przygotować sos do sałatki?

Najlepiej zrobić go na bazie jogurtu naturalnego, oliwy z oliwek, octu balsamicznego lub soku z cytryny.

Reklama

Można też dodać ulubione zioła i przyprawy, np. czosnek, koper czy miętę.

Zdrowa i lekka sałatka na Wielkanoc

Jeśli szukasz inspiracji na sałatkę na Wielkanoc, warto postawić na sezonowe warzywa, orzechy i pestki oraz lekkie mięso lub ryby. Ważne, aby sałatka była świeża i aromatyczna. Wystarczy kilka prostych składników i trochę wyobraźni, aby przygotować pyszną i zdrową sałatkę na świąteczny stół.

Reklama
Autor - Klaudia Sagan
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
k.sagan@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama