Frytki z cukinii
Canva.com

Obłędnie chrupiące frytki w parmezanie. Wcale nie muszą być z ziemniaków!

Przedstawiamy wyjątkowy przepis na frytki z... cukinii. To zdrowa alternatywa dla tradycyjnych frytek ziemniaczanych. W chrupiącej parmezanowej panierce są po prostu obłędne!
Reklama

Składniki na frytki z cukinii

Frytki z cukinii
Canva.com

Cukinia to bardzo zdrowe warzywo. Jest niskokaloryczne i bogate w witaminy A, C i potas. Zawiera również niewielkie ilości wapnia, żelaza, magnezu, fosforu i tiaminy. Warzywo jest dobrym źródłem błonnika i wykazano, że pomaga obniżyć poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Cukinia jest również bogata w przeciwutleniacze, które pomagają chronić komórki przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki.

Do przygotowania pysznych i chrupiących frytek potrzebujemy:

  • 2 duże cukinie
  • 400 g bułki tartej
  • 200 g parmezanu
  • 4 sztuki jajka
  • 200 g mąki
  • pieprz
  • sól

Dip jogurtowy zrobimy z poniższych składników:

Reklama
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 6 łyżek majonezu
  • sól
  • pieprz

Cukiniowe frytki krok po kroku

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza.
  2. Cukinie myjemy i kroimy na kształt frytek.
  3. Zasypujemy odrobiną mąki.
  4. Następnie w misce łączymy bułkę tartą, parmezan oraz pieprz.
  5. Jajka roztrzepujemy w oddzielnej miseczce.
  6. Frytki moczymy w masie jajecznej, bułce tartej i wykładamy na blaszce do pieczenia.
  7. Cukiniowe frytki pieczemy przez 30 minut.
  8. W międzyczasie mieszamy jogurt z majonezem i dodajemy czosnek, sól oraz pieprz.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama