Zupa fasolowa w białej misce. Obok chleb, sól i pieprz.
Canva

Rozgrzewająca zupa fasolowa — pychota!

Za oknem coraz chłodniej, warto sięgnąć po sycące, rozgrzewające dania. Jesień to idealna pora, żeby sprawdzić, jak smakuje zupa fasolowa. To danie spokojnie można potraktować jako cały posiłek, nie będzie trzeba szykować więcej potraw. Dobrze wymoczona fasola i aromatyczne mięso pozwolą przygotować coś pysznego!
Reklama

Zupa fasolowa — jak wymoczyć fasolę?

Jedyny mankament tego dania jest taki, że nie można przygotować go na ostatnią chwilę. Dlaczego? Wieczorem poprzedniego dnia trzeba namoczyć fasolę, żeby zmiękła i nadawała się do jedzenia.

Na szczęście to nic trudnego. Suchą fasolę należy umieścić w sporym naczyniu i zalać dużą ilością wody. Ziarenka muszę być nie tylko zakryte, ale znajdować się głęboko w wodzie.

Jakie przygotować składniki?

Część mięsa można pominąć. Lepiej nie rezygnować z majeranku, wspomaga trawienie.

Można ewentualnie nie dodawać przecieru pomidorowego, jednak lepiej tego nie robić.

Zamiast słodkiej papryki w proszku, sprawdzi się też ostra.

  • 250 g fasoli Piękny Jaś
  • 300 g kiełbasy
  • 300 g żeberek wieprzowych
  • 300 g boczku wędzonego
  • 2 pietruszki
  • 3 marchewki
  • 1 duży kawałek selera
  • 1,5 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 ziemniaki
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna angielskiego ziela
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1,5 łyżeczki majeranku
  • 2,5 l wody (do gotowania)
  • masło klarowane lub olej do smażenia
Gęsta zupa fasolowa posypana szczypiorkiem.
Canva

Zupa fasolowa — sprawdzony przepis

Fasolę trzeba namoczyć dzień wcześniej, w dużej ilości wody (w razie potrzeby trzeba jej dolewać).

Fasolę powinno się odcedzić, zalać świeżą wodą, dodać żeberka i przyprawy: sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie i słodką paprykę i zagotować.

Reklama

W międzyczasie należy obrać warzywa i dodać je do wywaru. Potem trzeba pokroić kiełbasę, boczek, cebulę i przecisnąć czosnek przez praskę.

Najpierw na patelni trzeba przesmażyć cebulę. Kiedy się zeszkli, można dodać kiełbasę i boczek. Na samym końcu powinno dodać się czosnek (na niecałą minutę).

Kiedy warzywa z wywaru zmiękną, można dodać do zupy przesmażone produkty. Na samym końcu powinno się doprawić całość przecierem pomidorowym.

Całość należy gotować około 20 minut.

Zupa fasolowa — z czym podawać?

To danie jest naprawdę sycące, nie trzeba do niego żadnych specjalnych dodatków. Warto jednak zaserwować zupę razem ze świeżym pieczywem. Sprawdzi się zarówno jasny, jak i ciemny chleb, ewentualnie bułki.

Fasolówkę można posypać przed podaniem posiekanym szczypiorkiem, natką pietruszki lub kolendrą.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama