zamrożone mięso w foliowym woreczki trzymane przez osobę obok lodówki
canva.com

Rozmrażanie mięsa – jak to robić w prawidłowy sposób?

Rozmrażanie mięsa to pozornie prosta czynność, z którą prawdopodobnie każda z Was zetknęła chociaż jeden raz. Mimo iż można to zrobić na wiele różnych sposobów, to niektóre z nich zdecydowanie warto odpuścić. Źle rozmrożone mięso może nabrać nieodpowiedniego smaku oraz wyglądu. Wyjaśniamy jak robić to w prawidłowy sposób.
Reklama

Rozmrażanie mięsa – najbezpieczniejszy sposób

Ten sposób nie sprawdzi się, gdy chcesz przygotować szybki obiad. Trwa niestety najdłużej, lecz jest w pełni bezpieczny dla zachowania prawidłowego smaku oraz odpowiedniej struktury mięsa. To szczególnie ważne w przypadku wołowiny czy cielęciny.

Wystarczy wyjąć mięso z zamrażarki dzień przed planowaną obróbką termiczna, włożyć do durszlaka, a następnie podstawić pod niego garnek lub głębokie naczynie i wstawić do lodówki. W zależności od grubości kawałków czas do całkowitego rozmrożenia to ok. 10-12 godzin.

Mięso rozmrażane w taki sposób nie powinno mieć kontaktu z ociekającą wodą, gdyż może to spowodować pogorszenie jego konsystencji poprzez wsiąkanie cieczy. Poza tym nasączone wodą mięso będzie strzelać podczas smażenia, więc lepiej tego unikać.

mrożone mięso w zamrażalniku
canva.com

Jak szybko rozmrozić mięso

Reklama

Błyskawiczne rozmrożenie mięsa jest możliwe, ale jak już wiesz, nie zawsze będzie najlepszym rozwiązaniem. Jeśli jednak zależy Ci na czasie, to przedstawiamy 3 sposoby na szybkie rozmrożenie mięsa zaczynając od tego, który najmniej wpłynie na jego jakość.

  • Rozmrażanie mięsa w wodzie – szybki i skuteczny sposób na rozmrożenie produktu w dość krótkim czasie. Wyjmij mięso z zamrażarki i włóż je do głębokiej miski z letnią wodą. Mięso musi znajdować w foliowym woreczku, aby nie pochłaniało wody, w której będzie moczone. Wymieniaj ciecz co 30 minut. Czas całkowitego rozmrożenia to ok. 1,5 godziny
  • Gotowanie mięsa – jeśli zamrożone mięso chcesz wykorzystać do przygotowania zupy, to nie musisz go wcześniej rozmrażać. Pamiętaj jedynie, aby włożyć je bezpośrednio do garnka z zimną wodą
  • Rozmrażanie w kuchence mikrofalowej – skuteczne, lecz zdecydowanie najgorsze rozwiązanie w sytuacji, gdy planujesz smażenie mięsa. Nowoczesne mikrofalówki są co prawda wyposażone w specjalny tryb rozmrażania, ale mimo wszystko mięso po takim zabiegu jest rozmrożone i przy okazji w połowie ugotowane

Jak długo można przechowywać mrożone mięso

Mrożone mięso to przede wszystkim wygoda, a sam sposób przechowywania produktów w stanie głębokiego zamrożenia gwarantuje ich świeżość przez bardzo długi czas. W przypadku mięsa wynosi on od 6 do nawet 10 miesięcy.

Wiele zależy od jakości zamrażanego mięsa, dlatego też warto sięgać po to najświeższe i ze sprawdzonych źródeł.

Reklama
Autor - Marcin Raczyński
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.raczynski@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama