Rozmrażanie mięsa – jak to robić w prawidłowy sposób?
Do przeczytania w ok. 2 min.
Rozmrażanie mięsa – najbezpieczniejszy sposób
Ten sposób nie sprawdzi się, gdy chcesz przygotować szybki obiad. Trwa niestety najdłużej, lecz jest w pełni bezpieczny dla zachowania prawidłowego smaku oraz odpowiedniej struktury mięsa. To szczególnie ważne w przypadku wołowiny czy cielęciny.
Wystarczy wyjąć mięso z zamrażarki dzień przed planowaną obróbką termiczna, włożyć do durszlaka, a następnie podstawić pod niego garnek lub głębokie naczynie i wstawić do lodówki. W zależności od grubości kawałków czas do całkowitego rozmrożenia to ok. 10-12 godzin.
Mięso rozmrażane w taki sposób nie powinno mieć kontaktu z ociekającą wodą, gdyż może to spowodować pogorszenie jego konsystencji poprzez wsiąkanie cieczy. Poza tym nasączone wodą mięso będzie strzelać podczas smażenia, więc lepiej tego unikać.
Jak szybko rozmrozić mięso
Błyskawiczne rozmrożenie mięsa jest możliwe, ale jak już wiesz, nie zawsze będzie najlepszym rozwiązaniem. Jeśli jednak zależy Ci na czasie, to przedstawiamy 3 sposoby na szybkie rozmrożenie mięsa zaczynając od tego, który najmniej wpłynie na jego jakość.
- Rozmrażanie mięsa w wodzie – szybki i skuteczny sposób na rozmrożenie produktu w dość krótkim czasie. Wyjmij mięso z zamrażarki i włóż je do głębokiej miski z letnią wodą. Mięso musi znajdować w foliowym woreczku, aby nie pochłaniało wody, w której będzie moczone. Wymieniaj ciecz co 30 minut. Czas całkowitego rozmrożenia to ok. 1,5 godziny
- Gotowanie mięsa – jeśli zamrożone mięso chcesz wykorzystać do przygotowania zupy, to nie musisz go wcześniej rozmrażać. Pamiętaj jedynie, aby włożyć je bezpośrednio do garnka z zimną wodą
- Rozmrażanie w kuchence mikrofalowej – skuteczne, lecz zdecydowanie najgorsze rozwiązanie w sytuacji, gdy planujesz smażenie mięsa. Nowoczesne mikrofalówki są co prawda wyposażone w specjalny tryb rozmrażania, ale mimo wszystko mięso po takim zabiegu jest rozmrożone i przy okazji w połowie ugotowane
Jak długo można przechowywać mrożone mięso
Mrożone mięso to przede wszystkim wygoda, a sam sposób przechowywania produktów w stanie głębokiego zamrożenia gwarantuje ich świeżość przez bardzo długi czas. W przypadku mięsa wynosi on od 6 do nawet 10 miesięcy.
Wiele zależy od jakości zamrażanego mięsa, dlatego też warto sięgać po to najświeższe i ze sprawdzonych źródeł.