Pesto z czosnku niedźwiedziego w słoiczku, obok drewniana łyżeczka i liście czosnku w koszyku
Canva.com

Sezon na wiosenne zioła trwa! Przygotuj zielone pesto z czosnku niedźwiedziego

Wiosna to czas, gdy w naszych ogrodach i na straganach pojawiają się świeże listki czosnku niedźwiedziego. Możemy dodawać je do sałatek, a także kisić, marynować, a nawet gotować i dusić. Możemy także przygotować pyszne pesto z czosnku niedźwiedziego — idealne do makaronu lub grzanek.
Reklama

Wiosna — sezon na czosnek niedźwiedzi

Czosnek niedźwiedzi to rodzima roślina, która występuje dziko w naszych lasach. Wiosną runo leśne zieleni się bujnymi liśćmi i dywanami białych kwiatów czosnku niedźwiedziego. Musimy pamiętać, że czosnek niedźwiedzi w stanie naturalnym objęty jest częściową ochroną gatunkową, dlatego nie można zbierać go bez pozwolenia. Na szczęście czosnek możemy kupić na targowisku lub po prostu posadzić w ogrodzie i w kwietniu oraz maju cieszyć się wspaniałym smakiem jego liści.

Reklama

Z czosnku niedźwiedziego możemy przygotować wiele szybkich i pysznych dań, ale jednym z najprostszych jest pesto. Oto nasz przepis.

Pesto z czosnku niedźwiedziego

Do przygotowania pesto z czosnku niedźwiedziego, poza samym czosnkiem, wykorzystamy także prażone nasiona słonecznika, polski ser dojrzewający i tłoczony na zimno olej rzepakowy. 

Pesto z czosnku niedźwiedziego w słoiku, obok rozsypane orzeszki, olej i kawałek sera dojrzewającego
Canva.com

Lista składników na pesto z czosnku niedźwiedziego

  • 1 pęczek liści czosnku niedźwiedziego

  • 2 łyżki pestek słonecznika, uprażonych na suchej patelni

  • 1 łyżka startego sera dojrzewającego np. polskie sery Bursztyn, Rubin, Szafir lub litewski Dżiugas

  • 100 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • szczypta soli

Przygotowanie pesto z czosnku niedźwiedziego

  1. W kielichu blendera umieszczamy posiekane liście czosnku, podprażone pestki słonecznika, starty ser i sok z cytryny. Krótko blendujemy.

  2. Dolewamy olej i ponownie blendujemy na gładką masę. Doprawiamy solą.

  3. Gotowe pesto przekładamy do wyparzonych słoiczków i przechowujemy w lodówce.  

Zamiast blendera kielichowego do przygotowania pesto możemy użyć blendera ręcznego lub tradycyjnie utrzeć pesto w moździerzu. 

Grzanki podane z pesto z czosnku niedźwiedziego i wiórkami sera dojrzewającego
Canva.com

Pesto z czosnku niedźwiedziego, podobnie jak tradycyjne pesto alla Genovese, dodajemy do makaronów, kanapek, sałatek i wiosennych zup. 

Reklama
Autor - Miranda Ekiert
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ekiert@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama