Sałatka gyros z sosem i kawałkami kurczaka.
Canva

Sałatka gyros — place lizać!

Sałatka gyros zawdzięcza swoją nazwę przyprawie, w której obtacza się użytego w niej kurczaka. Jest przepyszna i świetnie się prezentuje, ponieważ układa się ją warstwowo. Idealnie sprawdza się więc na imprezy czy grilla. Jest prosta w przygotowaniu i jej zrobienie nie zajmuje bardzo dużo czasu. Sprawdź, jak ją przyrządzić!
Reklama

Sałatka gyros — w czym tkwi jej sekret?

Ważne jest, żeby układać ją warstwowo, będzie się wtedy pięknie prezentować. Czy coś się stanie, jeśli wymiesza się ją w misce? Nie, smak, będzie nadal przepyszny, jednak nie będzie wyglądać aż apetycznie. Jeśli jednak lubisz ją w zmieszanej formie, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby taką przygotować.

Wymieszana sałatka gyros.
Canva

Sałatka gyros — potrzebne składniki

Ogórki gruntowe można zastąpić zwykłymi. Zamiast pomidorów malinowych można użyć zwykłych lub koktajlowe czy daktylowe. Do sosu czosnkowego można dodać jednakowo koperek, jak i natkę pietruszki. Zamiast jogurtu sprawdzi się śmietana.

Reklama

Przyprawa gyros może być kupna lub wykonana samodzielnie.

  • 2 filety z kurczaka
  • olej do smażenia
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 łyżki przyprawy gyros
  • 1 czerwona cebula
  • 1 mały słoik ogórków konserwowych
  • 3 ogórki gruntowe
  • 2 pomidory malinowe
  • 0,5 kapusty pekińskiej
  • 0,5 papryki
  • sól
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 garść siekanego koperku
Kurczak do sałatki gyros.
Canva

Sałatka gyros — jak ją naszykować krok po kroku

Jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, trzeba jednak pamiętać, że usmażenie i wystudzenie mięsa może chwilę zająć. Kurczaka należy umyć, osuszyć, pokroić na małe kawałki i obtoczyć w przyprawie gyros.

Reklama

Następny krok to usmażenie mięsa na dobrze rozgrzanej, polanej tłuszczem patelni. Trzeba pilnować, żeby się nie przypaliło. Potem trzeba odłożyć kurczaka na bok, żeby wystygł.

Następnie należy przygotować sos i posiekać warzywa.

Sos robi się niezwykle prosto — majonez, jogurt trzeba wymieszać z przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Potem trzeba dodać do powstałej masy koperek.

Paprykę i pomidory, ogórki konserwowe i gruntowe pokroić w drobną kostkę.

Kapustę należy poszatkować.

Cebulę pokroić na plasterki i posolić.

Kukurydzę odcedzić.

Na koniec trzeba poukładać wszystko warstwami.

Na sam spód kładzie się kurczaka, na niego sos, dalej ogórki konserwowe i gruntowe, następnie kukurydza. Później znowu sos, cebula, pomidory z papryką. Na wierzchu musi się znajdować kapusta pekińska.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama