canva.com
Sałatka ogórkowo – imbirowa: musisz jej spróbować!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Sałatki to super pomysł na szybkie, pożywne danie. Niektórzy traktują je jako tak zwane sprzątanie lodówki, bo faktycznie do takiej potrawy można dodać praktycznie wszystko. Jedną z naszych ulubionych sałatek, jest sałaka ogórkowo – imbirowa. Bardzo wyrazista w smaku, pachnąca, z mnóstwem witamin. Chcesz przepis? Czytaj dalej!
Reklama
Sałatka ogórkowo – imbirowa: składniki
- 4 ogórki szklarniowe
- 2 łyżki rozdrobnionych listków mięty
- 2 garście mieszanki sałat
- 4 jabłka
- Konkretny korzeń imbiru
- 2 jajka na twardo
- 2 cytryny
- Sos: ulubiona oliwa smakowa + jogurt naturalny
- Sól i pieprz do smaku
canva.com
Jak zrobić sałatkę z ogórka i imbiru?
Ogórki obieramy dokładnie , przecinamy na pół i wydrążamy z nich pestki.
Reklama
Kroimy w dość grubą kostkę i zasypujemy solą. Odlewamy wodę (sok) gdy się wydzieli.
Jabłka obieramy i też kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny, wtedy nie zrobią się czarne.
Imbir obieramy i trzemy na tarce – grube oczka. Sałatkę rwiemy dość drobno. Miętę też. Wszystko ze sobą mieszamy.
Jajko gotujemy i kroimy w kostkę lub dzielimy na ćwiartki . Mieszamy sos i zalewamy nim sałatkę (ilość sosu należy dopasować do ilości składników.
Odstawiamy na kilka chwil i zajadamy z pieczywem lub grzankami. Ta sałatka jest również rewelacyjnym dodatkiem do mięs czy ryby. Ale spokojnie może stanowić samodzielne danie czy przystawkę.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Tabbouleh - zdrowa, smaczna i łatwa sałatka, którą pokochasz
Tabbouleh to orzeźwiająca sałatka, której historia zaczęła się w Libanie, a z czasem stała się rozpoznawalna na całym Bliskim Wschodzie i w Europie. Nazwa tabbouleh wywodzi się z języka arabskiego i ma związek ze słowem „taabil”, które oznacza coś przyprawionego. Potrawa ta znana jest jeszcze od czasów starożytnych, chociaż dzisiejszy przepis na tabbouleh uległ sporym modyfikacjom.
Sałatka z burratą - odkryj tajemnice włoskiej kuchni
Jeśli szukasz pomysłu na lekkie, orzeźwiające i pełne smaku danie, to sałatka z burratą będzie idealnym wyborem. Ta włoska przekąska, składająca się z kremowego sera burrata, świeżych pomidorków koktajlowych, aromatycznego oregano i oliwy extra virgin, z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. W tym artykule znajdziesz przepis na sałatkę z burratą, jak ją podawać oraz kilka porad, które pomogą Ci w przygotowaniu tego wyjątkowego dania.
Sałatka z sałaty lodowej - prosta i pyszna
Sałatka z sałaty lodowej to idealne danie na letnie dni. Świeża, chrupiąca sałata lodowa w połączeniu z innymi smakowymi składnikami tworzy doskonałą surówkę, która idealnie komponuje się z różnymi rodzajami obiadów. W tym artykule podzielimy się przepisem na sałatkę z sałaty lodowej, podpowiemy jak ją podawać oraz udzielimy kilku praktycznych porad.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl