sałatka z imbirem i ogórkiem w szarej miseczce
canva.com

Sałatka ogórkowo – imbirowa: musisz jej spróbować!

Sałatki to super pomysł na szybkie, pożywne danie. Niektórzy traktują je jako tak zwane sprzątanie lodówki, bo faktycznie do takiej potrawy można dodać praktycznie wszystko. Jedną z naszych ulubionych sałatek, jest sałaka ogórkowo – imbirowa. Bardzo wyrazista w smaku, pachnąca, z mnóstwem witamin. Chcesz przepis? Czytaj dalej!
Reklama

Sałatka ogórkowo – imbirowa: składniki

  • 4 ogórki szklarniowe
  • 2 łyżki rozdrobnionych listków mięty
  • 2 garście mieszanki sałat
  • 4 jabłka
  • Konkretny korzeń imbiru
  • 2 jajka na twardo
  • 2 cytryny
  • Sos: ulubiona oliwa smakowa + jogurt naturalny
  • Sól i pieprz do smaku
imbir korzeń i imbir w proszku
canva.com

Jak zrobić sałatkę z ogórka i imbiru?

Ogórki obieramy dokładnie , przecinamy na pół i wydrążamy z nich pestki.

Reklama

Kroimy w dość grubą kostkę i zasypujemy solą. Odlewamy wodę (sok) gdy się wydzieli.

Jabłka obieramy i też kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny, wtedy nie zrobią się czarne.

Imbir obieramy i trzemy na tarce – grube oczka. Sałatkę rwiemy dość drobno. Miętę też. Wszystko ze sobą mieszamy.

Jajko gotujemy i kroimy w kostkę lub dzielimy na ćwiartki . Mieszamy sos i zalewamy nim sałatkę (ilość sosu należy dopasować do ilości składników.

Odstawiamy na kilka chwil i zajadamy z pieczywem lub grzankami. Ta sałatka jest również rewelacyjnym dodatkiem do mięs czy ryby. Ale spokojnie może stanowić samodzielne danie czy przystawkę.

Reklama
Autor - Monika Ludkiewicz
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ludkiewicz@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama