Sałatka z bazylią i makaronem. Do tego pomidorki.
Canva

Sałatka z bazylią i makaronem — 2 genialne przepisy

Szukasz pomysłu na coś prostego, a jednocześnie aromatycznego i wyrazistego w smaku? Sałatka z bazylią i makaronem jest banalna w przygotowaniu, a jednocześnie przepyszna i bardzo charakterystyczna. Jej przyrządzenie nie zajmuje dużo czasu i każdy z łatwością może ją zrobić. Składniki i proporcje można dowolnie modyfikować, a efekt i tak zachwyci. Sprawdź!
Reklama

Sałatka z bazylią i makaronem — proste przepisy dla każdego

Sałatki z makaronem mają to do siebie, że bardzo prosto je wykonać a do tego można je dowolnie zmodyfikować. Żeby przygotować takie danie nie trzeba mieć żadnych zdolności kulinarnych. Wystarczy, że w domu jest aromatyczna bazylia i makaron, a już można wyczarować danie, które wszystkich zachwyci.

Sałatka z bazylią i makaronem z dodatkiem oliwek.
Canva

Sałatka z bazylią i makaronem z dodatkiem pomidorków

Przygotowanie tej sałatki to dosłownie chwila, o ile ma się wcześniej ugotowany i wystudzony makaron.

Składniki

  • 250 g makaronu
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 1 garść bazylii
  • 1 garść rukoli
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek (może być smakowa)
  • 1 garść czarnych lub zielonych oliwek (opcjonalnie)

Przepis

Reklama

Makaron należy ugotować w lekko posolonej wodzie, następnie ostudzić. W międzyczasie należy umyć bazylię, rukolę i pomidorki.

Pomidorki należy pokroić na ćwiartki. Jeśli są też oliwki, trzeba pokroić je na plasterki.

Bazylię, rukolę pomidorki i oliwki delikatnie połączyć z makaronem. Sałatkę posypać solą, pieprzem i polać oliwą z oliwek.

Sałatka z bazylią i makaronem z dodatkiem kaparów.
Canva

Sałatka z bazylią i makaronem z dodatkiem kaparów

Ta sałatka jest dość wyrazista w smaku, dlatego spodoba się osobom, które lubią charakterystyczne dania.

Reklama

Podobnie jak w poprzednim przepisie, najwięcej czasu zajmuje ugotowanie i ostudzenie makaronu.

Składniki

  • 250 g makaronu
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 0,5 ogórka
  • 1 garść bazylii
  • 1 garść kaparów
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta suszonej pietruszki bądź kilka listków świeżej
  • sól
  • pieprz

Przepis

Makaron trzeba ugotować w posolonej wodzie i wystudzić. Pomidorki umyć dokładnie i pokroić na połówki. Bazylię przepłukać wodą. Ogórka umyć, obrać ze skórki i pokroić na bardzo cienkie plasterki.

Kiedy makaron wystygnie, dodać do niego pomidorki, bazylię, oliwki, kapary i ogórka. Następnie wycisnąć przez praskę ząbek czosnku (nie trzeba go wcześniej obierać). Wymieszać wszystko delikatnie. Posolić, popieprzyć, posypać suszoną pietruszką i polać oliwą.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama