canva.com
Mazurek miodowo-orzechowy: pyszne przepis na Wielkanoc
Do przeczytania w ok. 2 min.
Wprawdzie do Świąt Wielkanocnych jeszcze trochę czasu, ale warto już teraz rozejrzeć się za przepisami na potrawy, które będziemy chcieli w tym roku wypróbować. Ten mazurek miodowo – orzechowy to prawdziwy sztos. Nie może go zabraknąć na wielkanocnym stole. Sprawdź, jak go zrobić.
Reklama
Dlaczego mazurek to potrawa wielkanocna?
Wiele osób uważa, że mazurek to nasze tradycyjne, polskie ciasto. A jednak nie i choć od siedemnastego wieku króluje na naszych stołach, to różne źródła mówią, że przywędrował do nas aż z Turcji.
Tak naprawdę, mazurek ma symbolizować koniec postu. To pewnego rodzaju prezent dla nas samych za to, że w tym wielkim poście byliśmy wytrwali. A mazurek naprawdę potrafi wywołać orgazm kulinarny. Dziś mamy dla Ciebie przepis na mazurek miodowo – orzechowy.
canva.com
Mazurek miodowo – orzechowy: jak zrobić?
Reklama
Do tego mazurka niezbędne nam będą przede wszystkim orzechy włoskie. Ale potrzebujemy też szereg innych składników. Jakich konkretnie?
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Kostka masła (240 g)
- 6 jajek
Co jest potrzebne do zrobienia masy?
- 400 g orzechów włoskich
- 100 g orzechów laskowych
- Kostka masła
- 3 łyżki miodu
- 100 g cukru
- Składniki na ciasto zagniatamy dokładnie w kulę i owijamy je fiolą spożywczą. Przez godzinę powinno się chłodzić w lodówce.
- Następnie układamy na blaszce papier do pieczenia. Na papierze wygniatamy ciasto, lub rozwałkowujemy je. Za pomocą widelca robimy drobne nakłucia.
- Teraz pora na masę. Masło wrzucamy do garnka z grubym dnem. Dodajemy cukier i miód. Gdy wszystko się rozpuści, dosypujemy orzechy.
- Wylewamy wszystko na ciasto i równo rozkładamy.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni zaledwie na kwadrans.
- Prawda, że ten mazurek jest bardzo prosty do przygotowania? A smakuje naprawdę wyśmienicie!
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Rozgrzewające przepisy na chłodne dni – zdrowo i pysznie
Czy jest coś lepszego niż pyszne, rozgrzewające danie w chłodne dni? Kiedy temperatura spada, nasze ciała potrzebują czegoś, co pomoże nam się ogrzać i dostarczy nam energii. Sprawdź nasze trzy rozgrzewające przepisy!
Jak suszyć orzechy włoskie? Proste sposoby!
Witajcie, drogie czytelniczki! Dziś chcielibyśmy podzielić się z Wami naszymi najlepszymi poradami na temat suszenia orzechów włoskich. Jeśli jesteście ciekawe, jak przygotować te pyszne i zdrowe przekąski w domowym zaciszu, to ten artykuł jest dla Was! Przygotujcie się na mnóstwo cennych wskazówek i fascynujących ciekawostek na temat suszenia orzechów włoskich.
Nalewka z orzechów włoskich z przepisu dziadka Henia. Tego smaku nie da się zapomnieć
Przepis na nalewkę z orzechów włoskich dziadka Henia to prawdziwa perełka rodzinna, która łączy smak z nostalgią. Warto eksperymentować z różnymi przepisami, aby odkryć i zachować kulinarne dziedzictwo swojej rodziny. Przygotuj tę wyjątkową nalewkę i podziel się nią z najbliższymi.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl