Ser camembert w cieście francuskim - pyszna przekąska na każdą okazję [PRZEPIS]
Do przeczytania w ok. 1 min.
Składniki na cztery porcje
- cztery okrągłe sery Camembert
- 16 podłużnych plastrów szynki parmeńskiej
- dwa opakowania gotowego ciasta francuskiego
- świeża rukola
- cztery ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- trzy żółtka
Sposób przygotowania serka camembert
Rozwijamy ciasto francuskie i przekrawamy w taki sposób, aby z jednego opakowania powstały dwa kwadraty. Na każdym kwadracie umieszczamy równolegle do siebie dwa plasterki szynki parmeńskiej. Następnie przygotowujemy ser, który należy przekroić na pół, tworząc "serową kanapkę". Do środka wkładamy przeciśnięty przez praskę czosnek, odrobinę świeżej rukoli, sól oraz pieprz.
Następnie zamknięty ser kładziemy na szynce i dodatkowe dwa plastry kładziemy na górnej partii.
Ostatnim etapem będzie opatulenie całego sera ciastem francuskim. Pozostałości lub wybrzuszenia można odciąć. Należy jednak pamiętać, by ciasto tworzyło szczelną warstwę. Przygotowane sery należy posmarować żółtkiem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Serki powinny zapiekać się przez ok. 20 minut. Przekąskę podajemy na ciepło. Wspaniale rozpływający się z aromatem szynki i czosnku z pewnością przypadnie do gustu naszym gościom.