Camembert
Canva.com

Ser camembert w cieście francuskim - pyszna przekąska na każdą okazję [PRZEPIS]

Oryginalne i sycące przekąski to doskonała propozycja dla osób, które pragną zaskoczyć swoich bliskich czymś wyjątkowym. Wbrew pozorom przygotowanie kulinarnego dzieła nie wymaga ogromnej ilości czasu. Potrzebujemy zaledwie kilku składników i odrobiny czasu, by nasi goście lub bliscy mogli delektować się wspaniale rozpływającym się serem z atrakcyjnymi dodatkami. Czego potrzebujemy?
Reklama

Składniki na cztery porcje

  • cztery okrągłe sery Camembert
  • 16 podłużnych plastrów szynki parmeńskiej
  • dwa opakowania gotowego ciasta francuskiego
  • świeża rukola
  • cztery ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • trzy żółtka

Sposób przygotowania serka camembert

Camembert
Canva.com

Rozwijamy ciasto francuskie i przekrawamy w taki sposób, aby z jednego opakowania powstały dwa kwadraty. Na każdym kwadracie umieszczamy równolegle do siebie dwa plasterki szynki parmeńskiej. Następnie przygotowujemy ser, który należy przekroić na pół, tworząc "serową kanapkę". Do środka wkładamy przeciśnięty przez praskę czosnek, odrobinę świeżej rukoli, sól oraz pieprz.

Reklama

Następnie zamknięty ser kładziemy na szynce i dodatkowe dwa plastry kładziemy na górnej partii.

Ostatnim etapem będzie opatulenie całego sera ciastem francuskim. Pozostałości lub wybrzuszenia można odciąć. Należy jednak pamiętać, by ciasto tworzyło szczelną warstwę. Przygotowane sery należy posmarować żółtkiem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Serki powinny zapiekać się przez ok. 20 minut. Przekąskę podajemy na ciepło. Wspaniale rozpływający się z aromatem szynki i czosnku z pewnością przypadnie do gustu naszym gościom.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama