Ta panierka z orzechów włoskich to hit! Odmienia smak fileta z kurczaka
Do przeczytania w ok. 1 min.
Panierka z orzechów włoskich – czy warto ją zrobić?
Orzechowy smak potrafi wzbogacić każdą, nawet najzwyklejszą potrawę. To też panierka z orzechów włoskich świetnie sprawdzi się także w daniach z kurczakiem, lub innym delikatnym mięsem.
A robimy ją w bardzo prosty sposób. Wystarczy obrać orzechy włoskie ze skorupek – lub kupić już takie obrane – i posiekać je drobno nożem, ale nie na mąkę. Właśnie dlatego nie radzimy używać do zrobienia tej panierki blendera, bo orzechy będą zbyt drobne.
Filet w panierce z orzechów włoskich – jak przygotować?
Chyba nie ma prostszego dania od tego. Malo tego, kojarzy się ono z tradycyjnymi filetami w panierce, więc chętnie sięgną po nie nawet dzieci. Co będzie nam potrzebne do przygotowania tego dania?
- Filety z kurczaka
- Szklanka panierki z orzechów włoskich
- 2 jajka
- Sól i pieprz do smaku
- Olej do smażenia
Na początek dzielimy nasze filety z kurczaka na mniejsze części i rozbijamy je tłuczkiem. Posypujemy solą i pieprzem. Moczymy w jajku, a następnie obtaczamy w panierce w orzechów włoskich.
Smażymy na patelni z obu stron. Takie fileciki warto podawać z sałatką i pieczonymi ziemniaczkami – MNIAM. To jest naprawdę pyszne.