panierka z orzechów włoskich w miseczce
canva.com

Ta panierka z orzechów włoskich to hit! Odmienia smak fileta z kurczaka

Kurczak w orzechowej panierce – jak myślisz, to dobry pomysł na smaczny obiad? Jak najbardziej! Panierka z orzechów włoskich genialnie pasuje do delikatnego kurczaka i wzbogaca smak całej potrawy. Dziś chcemy Cię zainspirować daniem, które możesz podać zarówno jako obiad, jak i jako lekką kolację z sałatką. Sprawdź.
Reklama

Panierka z orzechów włoskich – czy warto ją zrobić?

Orzechowy smak potrafi wzbogacić każdą, nawet najzwyklejszą potrawę. To też panierka z orzechów włoskich świetnie sprawdzi się także w daniach z kurczakiem, lub innym delikatnym mięsem.

A robimy ją w bardzo prosty sposób. Wystarczy obrać orzechy włoskie ze skorupek – lub kupić już takie obrane – i posiekać je drobno nożem, ale nie na mąkę. Właśnie dlatego nie radzimy używać do zrobienia tej panierki blendera, bo orzechy będą zbyt drobne.

orzechy włoskie na blacie i w miseczce
canva.com

Filet w panierce z orzechów włoskich – jak przygotować?

Reklama

Chyba nie ma prostszego dania od tego. Malo tego, kojarzy się ono z tradycyjnymi filetami w panierce, więc chętnie sięgną po nie nawet dzieci. Co będzie nam potrzebne do przygotowania tego dania?

  • Filety z kurczaka
  • Szklanka panierki z orzechów włoskich
  • 2 jajka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej do smażenia

Na początek dzielimy nasze filety z kurczaka na mniejsze części i rozbijamy je tłuczkiem. Posypujemy solą i pieprzem. Moczymy w jajku, a następnie obtaczamy w panierce w orzechów włoskich.

Smażymy na patelni z obu stron. Takie fileciki warto podawać z sałatką i pieczonymi ziemniaczkami – MNIAM. To jest naprawdę pyszne.

Reklama
Autor - Monika Ludkiewicz
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ludkiewicz@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Reklama
Reklama
Reklama