zbliżenie na rabarbar
zdjęcie ilustrujące/Canva

Sezon na rabarbar. Oto babciny przepis na pyszny dżem do tostów!

Dżem z rabarbaru to słodko-kwaśny dodatek, który idealnie komponuje się z tostami, ciastami i deserami. Jego wyrazisty smak i intensywna konsystencja z pewnością zachwycą podniebienia wszystkich miłośników słodkości.
Reklama

Składniki na dżem z rabarbaru

  • 500 g rabarbaru (obrany i pokrojony w kostkę)
  • 400 g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
  • 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)

Prosty przepis babci na dżem z rabarbaru

  1. Oczyść rabarbar, usuwając twardą skórkę i końce łodyg. Pokrój go na kawałki o długości około 1 cm.
  2. W dużym garnku połącz pokrojony rabarbar, cukier, sok z cytryny, skórkę z cytryny i skórkę z pomarańczy. Jeśli lubisz delikatny aromat cynamonu, dodaj również łyżeczkę cynamonu. Mieszaj wszystko razem, aby składniki się połączyły.
  3. Postaw garnek na średnim ogniu i podgrzewaj, mieszając, aż cukier się rozpuści.
  4. Gdy cukier się rozpuści, zmniejsz ogień do minimum i gotuj dżem na wolnym ogniu przez około 30-40 minut. W międzyczasie regularnie mieszaj, aby zapobiec przywieraniu do garnka.
  5. Gotowy dżem powinien mieć gęstą konsystencję, a rabarbar powinien być miękki. Jeśli dżem jest zbyt gęsty, możesz dodać odrobinę wody i kontynuować gotowanie przez kilka dodatkowych minut.
  6. Jeśli wolisz, aby dżem był gładki, możesz go zmiksować blenderem na gładką masę. Jeśli preferujesz kawałki rabarbaru w dżemie, pozostaw go w całości.
  7. Przełóż gorący dżem do wyparzonych słoików. Dokładnie zakręć je i odwróć do góry dnem, aby utworzyć próżnię. Pozostaw słoiki do ostygnięcia.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama