Smalec domowy
Canva.com

Smalec w wersji #wege. Zrobisz go z tego popularnego składnika!

Wegański smalec z fasoli to pomysł na zaskakująco pyszną pastę, która może stanowić dodatek do świeżego pieczywa lub słonych przekąsek. Smalec wege jest łatwy do przyrządzenia i może zachwycić nawet tych, którzy nie wykluczyli produktów pochodzenia zwierzęcego ze swojej diety. Jak go przygotować? Poniżej znajduje się przepis na nieco ponad 700 g pasty.
Reklama

Składniki na wege smalec

  • 2 puszki białej fasoli po 400 g (część stanowi zalewa, fasoli jest mniej)
  • 2 cebule
  • 1 jabłko
  • 6 łyżek oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania pysznego smalcu bez mięsa

  1. Obierz cebulę, posiekaj ją drobno i podsmaż ją na patelni z dodatkiem pieprzu i soli. Po dziesięciu minutach powinna być lekko zarumieniona.
  2. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Całość dodaj na patelnię i podsmażaj jeszcze przez pięć minut.
  3. Fasolę odcedź na sitku i wrzuć do miski. Dodaj do niej cebulkę z jabłkiem. Warto rozgnieść składniki za pomocą tłuczka do ziemniaków, ponieważ blender spowoduje, że masa zamieni się w zbyt gładki mus.
  4. Opcjonalnie do smalcu z fasoli można dodać również przeciśnięty przez praskę czosnek. Na koniec dodaj pieprz, majeranek i nieco soli. Całość dokładnie wymieszaj. Tak przygotowana pasta będzie pysznym i zdrowym dodatkiem do chleba.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama