Boczniaki smażone
Canva.com

Smażone boczniaki z patelni. Szybki pomysł na obiad

Boczniaki na pierwszy rzut oka przypominają muszle ostryg. To wyjątkowe grzyby jadalne, które możemy przygotować w wielu postaciach. Dziś zrobimy pyszne boczniaki smażone na patelni - mogą być daniem głównym lub w mniejszej ilości - dodatkiem, np. do kaszy lub ryżu.
Reklama

Jak zrobić chrupiące boczniaki z patelni?

Boczniaki smażone
Canva.com

Grzyby boczniaki mogą być świetną alternatywą dla mięso. Z pewnością ucieszy ten fakt wegetarian, którzy z chęcią delektują się smakiem burgerów i kiełbasek z aromatycznych boczniaków. Boczniaki z patelni w wielu regionach Polski są podawane jako przystawka albo danie główne. Wystarczy, że zrobimy pyszny sos i podamy je ze świeżą surówką. To idealne danie na lunch, a także kolację na ciepło. W wakacje, w okresie letnim z łatwością przygotujemy boczniaki, bo są dostępne w sklepach.

Do przygotowania pysznych boczniaków z patelni potrzebujemy poniższych składników:

Reklama
  • 500 g świeżych boczniaków
  • 1 szklanka dobrej bułki tartej
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej (typ od 400 do 650)
  • 2 – 3 jajka M/L
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia – ok 100 ml

Boczniaki możemy podać z sosem jogurtowym. Oto składniki na pyszny dip:

  • 150 g naturalnego gęstego jogurtu
  • 2 – 3 łyżki majonezu
  • pół pęczka natki pietruszki
  • pół pęczka świeżego koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 – 1 płaska łyżeczka ostrej mielonej papryki lub 1 łyżeczka pasty paprykowej z tubki
  • ok 0,5 łyżeczki soli
Boczniaki smażone
Canva.com

Sos do boczniaków przygotujemy bardzo łatwo. Do wysokiego pojemnika wrzucamy przeciśnięty czosnek i mieszamy go z solą. Do tego dorzucamy natkę pietruszki i koperek. Dodajemy majonez, jogurt, paprykę i pastę paprykową. Blendujemy sos na delikatną i jednolitą masę.

Boczniaki płuczemy w zimnej wodzie i suszymy. Kroimy grzyby na 2 cm paski i doprawiamy solą oraz pieprzem. Kawałki grzybów obtaczamy w mące, w roztrzepanym jajku oraz obtaczamy w bułce tartej. Boczniaki smażymy przez 3-4 minuty z każdej strony.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama