Puszyste sakiewki z ciasta serowego z nadzieniem z powideł posypane cukrem pudrem
Canva.com

Puszyste serowe sakiewki z powidłami. Każdy, kto skosztuje, pokocha te ciastka

Sakiewki z ciasta serowego to bardzo proste ciastka, które upiecze nawet początkujący adept sztuki cukierniczej. W naszym przepisie jako nadzienie proponujemy powidła śliwkowe z migdałami, ale doskonałe będą także świeże śliwki węgierki, ćwiartki brzoskwiń lub jabłek. Ten przepis daje mnóstwo możliwości do pysznych eksperymentów z ciastem twarogowym. Serowe sakiewki polecamy wszystkim miłośnikom słodkości!
Reklama

Puszyste sakiewki serowe z powidłami — składniki

  • 250 g mąki

  • 250 g mielonego twarogu lub gotowego twarogu na sernik

  • 250 g masła

  • 1 łyżeczka esencji waniliowej 

  • 2 łyżki posiekanych migdałów

  • powidła śliwkowe

  • cukier puder do dekoracji

Powidło śliwkowe
Canva.com

Jak upiec serowe sakiewki z powidłami?

  1. Do dużej miski przekładamy zmielony twaróg i dodajemy masło oraz esencję waniliową. Chwilę miksujemy, aby składniki się połączyły

  2. Dodajemy przesianą mąkę i miksujemy ciasto lub wybraniamy je dłońmi. 

  3. Tak przygotowane ciasto serowe na sakiewki wstawiamy na godzinę do lodówki. Dzięki temu łatwiej je rozwałkujemy.

  4. Posiekane migdały prażymy chwilę na suchej patelni, a następnie mieszamy z powidłami.

  5. Zimne ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką i wałkujemy prostokąt o grubości ok. 1 cm. 

  6. Z ciasta serowego wykrawamy koła o średnicy ok. 8 cm. Na każdą porcję ciasta nakładamy łyżkę powideł z migdałami. Koła składamy na pół po przekątnej tak, jak pierogi i dokładnie sklejamy brzegi ciasta

  7. Gotowe sakiewki z ciasta serowego układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

  8. Piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni Celsjusza bez termoobiegu, wstawiamy blachę z ciastkami i pieczemy ok. 20 – 25 minut. Na ostatnie 3 – 4 minuty pieczenia możemy włączyć opcję grilla lub termoobieg, aby sakiewki z powidłami ładnie się zezłociły.

  9. Gotowe ciastka obficie posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy!

Sakiewki, a może rożki?

Z ciasta serowego możemy przygotować także rożki z powidłami. W takim przypadku ciasto kroimy w trójkąty i zawijamy rogaliki. Te pyszne i bardzo proste ciastka serowe znikają w okamgnieniu! Smacznego!

Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama