Kotleciki brokułowe
Canva.com

Soczyste kotleciki z brokułów z mozzarellą. Pyszności na lato!

Mięciutkie i soczyste kotlety brokułowe to hit wakacyjnych obiadów. Możemy je podawać z maślanymi, młodymi ziemniaczkami oraz mizerią ze śmietaną. Pysznie będą smakowały także z samą śmietaną jako przekąska, czy przystawka. Dziś podzielimy się z wami przepisem na pyszne kotleciki z brokułów i mozzarelli.
Reklama

Proste składniki na pyszne kotleciki

Kotleciki brokułowe
Canva.com

Pyszne i zdrowe kotleciki z brokułów są dobre na ciepło, jak i na zimno. Możemy je podawać z dodatkami lub zjeść solo. To także jedna z tych przekąsek, którą warto przygotować, gdy zaskoczą nas niespodziewanie goście.

Do przygotowania pysznych kotlecików potrzebujemy:

  • 250 g brokułów
  • 2 małe cebule
  • 2 kulki mozzarelli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • bułka tarta
  • olej rzepakowy

Jak przygotować soczyste, brokułowe kotlety?

Kotleciki brokułowe
Canva.com
Reklama

Brokuły rozdzielamy na mniejsze części, tzw. różyczki. Gotujemy w osolonej wodzie i sprawdzamy, czy po ostygnięciu będziemy mogli je łatwo zgnieść za pomocą widelca.

Następnie siekamy cebulę drobno na piórka i szklimy na odrobinie oleju rzepakowego. Możemy również użyć oleju słonecznikowego. Mozzarellę odcedzamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystko łączymy i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Z gładkiej masy formujemy kotleciki z brokuła i obtaczamy je w bułce tartej. Kotlety brokułowe smażymy na oleju przez 5 minut z każdej strony.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama