sos z zielonego pieprzu z mięsem ziemniakami i sałatką na talerzu
canva.com

Sos z zielonego pieprzu – nie znajdziesz lepszego dodatku do steków. Sprawdź przepis!

Pieprz jest przyprawą, która dodaje wyrazu każdej potrawie. Nawet osoby, które wolą zdecydowanie bardziej delikatne dania, często nie wyobrażają ich sobie bez dodatku odpowiedniej ilości pieprzu. Dziś mamy dla Ciebie coś genialnego – sos z zielonego pieprzu. Ten przepis świetnie współgra ze stekami. Musisz spróbować!
Reklama

Sos z zielonego pieprzu – składniki

Jeśli uwielbiasz kremowe sosy z wyrazistym smakiem to sos z zielonego pieprzu rozpieści Twoje kubki smakowe. Jest on wręcz doskonały i wbrew pozorom, wcale nie jest aż tak trudno go zrobić.

Wprawdzie bazę do tego sosu przygotowujemy na podstawie tego, co wysmażyło się ze steków – i trzeba o tym pamiętać. A jakie jeszcze składniki będą nam potrzebne?

  • 200 ml białego wina – powinno być wytrawne
  • Około 300 ml rosołu wołowego
  • 2 łyżeczki musztardy – koniecznie Dijon
  • 3 łyżki zielonego pieprzu – odsączonego z marynaty
  • 2 łyżki masełka
  • 3 łyżki śmietanki
sos z zielonego pieprzu z mięsem i dodatkami
canva.com

Sos z zielonego pieprzu przepis

Reklama

Po zdjęciu z patelni dobrze wysmażonych steków, wlewamy na nią zarówno nasze wino, jak i bulion wołowy i gotujemy wszystko na małym ogniu pozwalając na to, aby objętość płynów zredukowała się o 50 procent.

Dorzucamy nasz pieprz, a także odpowiednią ilość musztardy. Nie można też zapomnieć o śmietance.

Teraz musimy jeszcze wszystko podgotować mniej więcej przez 5 minut. W tym czasie sos powinien się jeszcze bardziej zredukować, a dodatkowo nieco zgęstnieć.

Podajemy go oczywiście na ciepło i najlepiej w towarzystwie ulubionych steków – czy to mocno wysmażonych, czy jedynie delikatnie. Do takiego dania pasuje też lekka sałatka.

Generalnie sos z zielonego pieprzu nadaje się również jako dodatek do innego rodzaju mięs. Idealnie komponuje się także z mięsem gotowanych, a nawet z pieczonym.

Faktycznie najbardziej sprawdzi się u wielbicieli pieprzu, którzy lubią, kiedy sosy są nie tylko kremowe, ale też wyraziste i gdy chrupie im coś między zębami.

Pozostaje nam życzyć smacznego!

Reklama
Autor - Monika Ludkiewicz
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ludkiewicz@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama