Sos z zielonego pieprzu – nie znajdziesz lepszego dodatku do steków. Sprawdź przepis!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Sos z zielonego pieprzu – składniki
Jeśli uwielbiasz kremowe sosy z wyrazistym smakiem to sos z zielonego pieprzu rozpieści Twoje kubki smakowe. Jest on wręcz doskonały i wbrew pozorom, wcale nie jest aż tak trudno go zrobić.
Wprawdzie bazę do tego sosu przygotowujemy na podstawie tego, co wysmażyło się ze steków – i trzeba o tym pamiętać. A jakie jeszcze składniki będą nam potrzebne?
- 200 ml białego wina – powinno być wytrawne
- Około 300 ml rosołu wołowego
- 2 łyżeczki musztardy – koniecznie Dijon
- 3 łyżki zielonego pieprzu – odsączonego z marynaty
- 2 łyżki masełka
- 3 łyżki śmietanki
Sos z zielonego pieprzu przepis
Po zdjęciu z patelni dobrze wysmażonych steków, wlewamy na nią zarówno nasze wino, jak i bulion wołowy i gotujemy wszystko na małym ogniu pozwalając na to, aby objętość płynów zredukowała się o 50 procent.
Dorzucamy nasz pieprz, a także odpowiednią ilość musztardy. Nie można też zapomnieć o śmietance.
Teraz musimy jeszcze wszystko podgotować mniej więcej przez 5 minut. W tym czasie sos powinien się jeszcze bardziej zredukować, a dodatkowo nieco zgęstnieć.
Podajemy go oczywiście na ciepło i najlepiej w towarzystwie ulubionych steków – czy to mocno wysmażonych, czy jedynie delikatnie. Do takiego dania pasuje też lekka sałatka.
Generalnie sos z zielonego pieprzu nadaje się również jako dodatek do innego rodzaju mięs. Idealnie komponuje się także z mięsem gotowanych, a nawet z pieczonym.
Faktycznie najbardziej sprawdzi się u wielbicieli pieprzu, którzy lubią, kiedy sosy są nie tylko kremowe, ale też wyraziste i gdy chrupie im coś między zębami.
Pozostaje nam życzyć smacznego!