ratatuj
canva.com

Specjał z Prowansji: wyborne ratatouille na Walentynkowy obiad

Podobno kuchnia francuska uchodzi w naszym kraju za bardzo wyrafinowaną i trudną w przygotowaniu, a wielu Polaków twierdzi, że smaki uwielbiane przez Francuzów niespecjalnie przypadają im do gustu. To jednak przekonanie błędne bowiem francuska tradycja kulinarna jest niezwykle bogata i obfituje w wiele różnorodnych smaków. Jedną z jej odmian jest kuchnia prowansalska, której najlepszym specjałem będzie ratatouille - to danie często porównywane do leczo, popularnego także w polskiej kuchni.
Reklama

Najprościej można określić ratatouille jako odmianę wegetariańskiego gulaszu. Często mówi się też, że to danie letnie, gdyż przygotowywane jest ze świeżych warzyw, a całość tworzy barwną, wielokolorową kompozycję. Dzięki temu wszyscy zjadają ratatouille z prawdziwym smakiem.

W naszym gulaszu pierwsze skrzypce grają bakłażany oraz cukinie. Do przyrządzenia tego dania wykorzystamy także pomidory: zarówno świeże, jak i krojone z puszki, a także cebulę i czosnek. Nie zapominamy oczywiście o oliwie, która nad Morzem Śródziemnym jest niezwykle popularna oraz ziołach prowansalskich, które nadadzą naszej potrawie wyjątkowy smak.

Składniki na francuskie ratatouille

Do przyrządzenia sześciu porcji dania będą nam potrzebne: po trzy małe bakłażany, cukinie i ziemniaki, sześć pomidorów, puszka krojonych pomidorów, duża cebula, trzy ząbki czosnku, cztery łyżki oliwy, sól, pieprz oraz zioła prowansalskie.

Przepis na francuski gulasz

  1. Cebulę oraz czosnek obieramy i siekamy. Mieszamy z pomidorami z puszki, miksujemy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz mieszanką ziół prowansalskich.
  2. Bakłażany, cukinie, ziemniaki i pomidory myjemy, a następnie kroimy w cienkie plasterki. Połowę przygotowanego sosu wylewamy na spód naczynia żaroodpornego. Na sosie układamy naprzemiennie plasterki cukinii, pomidorów, ziemniaków i bakłażanów. Posypujemy je solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Polewamy pozostałą częścią sosu i skrapiamy oliwą. Naczynie przykrywamy folią aluminiową, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez pół godziny do czterdziestu minut w temperaturze 200 stopni C. Smacznego!
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama