kapusta kiszona w słoiku
canva.com

Kapuśniak ze świeżej kapusty. Tak robiła go nasza mama. Palce lizać!

Kapuśniak to wyborna zupa, którą śmiało można zastąpić cały obiad. Jest pożywna i bardzo zdrowa, a samo jej przygotowanie nie wymaga ani zbyt wiele czasu ani jakichś szczególnych umiejętności kulinarnych. Chociaż kapuśniak kojarzymy przede wszystkim z tradycyjną kuchnią polską, wszak tę zupę przygotowywały nasze mamy i babcie, to jednak to danie znane jest również w kuchni rosyjskiej, ukraińskiej czy białoruskiej.
Reklama

Poniższy przepis pochodzi właśnie z tradycyjnych receptur rosyjskich i przygotowywany jest od pokoleń. Jego podstawę stanowi świeża kapusta, a dodatek stanowią świeże warzywa, które nie tylko nadadzą kapuśniakowi wyjątkowy i charakterystyczny smak, ale również sprawią, że będzie bardziej sycący. Chociaż do przygotowania kapuśniaku często używa się koncentratu pomidorowego, to jednak my wykorzystamy świeże pomidory, dzięki którym nasz kapuśniak będzie jeszcze lepszy.

Składniki na pyszny kapuśniak

Z podanych składników otrzymamy od czterech do sześciu porcji zupy: 800 g kapusty, 1,8 litra białego bulionu, dwie cebule, średnia rzepa, dwie małe marchewki, pół pietruszki, trzy pomidory, dwie łyżeczki mąki, trzy łyżki masła, dwie łyżki śmietany, łyżka posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz, listek laurowy oraz dwa ząbki czosnku.

Wykonanie kapuśniaku ze świeżej kapustki

Przygotowanie kapuśniaku zaczynamy od umycia kapusty w zimnej wodzie, oczyszczenia, usunięcia środka oraz poszatkowania jej.

Reklama

Rzepę oczyszczamy i kroimy w plasterki, cebulę zaś w krążki. Marchewki i pietruszkę ścieramy na tarce. Tak przygotowane warzywa wrzucamy na patelnię oraz rumienimy na maśle.

Do gotującego się bulionu wrzucamy poszatkowaną kapustę, zagotowujemy oraz dodajemy podsmażone warzywa. Całość gotujemy przez dwadzieścia minut na średnim ogniu. W tym czasie pomidory kroimy w cząstki i dodajemy do zupy dziesięć minut przed końcem gotowania.

Zupę wzbogacamy również o podsmażoną na maśle mąkę rozprowadzoną bulionem. Doprawiamy solą i pieprzem oraz wrzucamy listek laurowy. Dorzucamy także rozgnieciony czosnek. Gotowy kapuśniak podajemy z kleksem śmietany oraz posypujemy posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama