Szarlotka leniwej żony z przepisu aktorki Soni Bohosiewicz
Canva.com / instagram.com/soniabohosiewicz/

Taką szarlotkę piecze Sonia Bohosiewicz - przepis dostała od teściowej. To szarlotka leniwej żony!

To ciasto jest obłędne! Obłędnie pyszne i obłędnie proste! Szarlotka leniwej żony nie może nie wyjść! Sprawdź przepis Soni Bohosiewicz oraz naszą wersję redakcyjną na ekspresową szarlotkę bez zarabiania ciasta!
Reklama

Szarlotka “leniwa żona” od Soni Bohosiewicz

Jakiś czas temu w mediach społecznościowych aktorka Sonia Bohosiewicz podzieliła się przepisem na super prostą i super pyszną szarlotkę. Przepis na to smakowite ciasto aktorka dostała od swojej teściowej. Leniwa żona to tak zwana szarlotka sypana, która nie wymaga żadnego zarabiania ciasta, a do jej przygotowania używamy tylko suchych składników, masła i jabłek. Poniżej prezentujemy oryginalny przepis Soni Bohosiewicz, ale wcześniej polecamy wersję ciasta, wypróbowaną przez redaktorkę portalu ZaradnaKobieta.pl!

Szarlotka leniwej żony — składniki

  • 1 kg winnych jabłek

  • 1 kostka masła schłodzonego w zamrażalniku

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1 szklanka kaszy manny

  • 1 szklanka miałkiego cukru

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu

  • 2 łyżki cukru waniliowego

  • cukier puder do dekoracji

Jak upiec szarlotkę leniwej żony?

  1. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i ucieramy na tarce o grubych oczkach.

  2. W misce łyżką mieszamy suche składniki — mąkę, kaszę manną, cukier i proszek do pieczenia. Mieszankę dzielimy na 2 części.

  3. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. 

  4. Na spód tortownicy wysypujemy połowę suchych składników i wyrównujemy powierzchnię.

  5. Następnie nakładamy 2 warstwy utartych jabłek — każdą posypujemy łyżeczką cynamonu i łyżką cukru waniliowego. Wyrównujemy.

  6. Na jabłka wsypujemy pozostałe suche składniki.

  7. Zamrożone masło ucieramy na tarce o grubych oczkach i równomiernie rozkładamy na górnej warstwie mąki z kaszą manną.

  8. Szarlotkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni Celsjusza i pieczemy ok. 50 minut — wierzch musi być złoty i chrupiący.

Reklama

Upieczoną szarlotkę leniwej żony oprószamy cukrem pudrem i podajemy z lodami waniliowymi lub śmietankowymi, bitą śmietaną, płynną czekoladą lub sosem karmelowym.

Widelczykiem karmić osoby ukochane. Pierwszy kęs podać osobiście i poprosić o zamknięcie oczu dla skupienia się na smaku, chrupkości i jędrności… - Sonia Bohosiewicz

#Lewniważona — szarlotka Soni Bohosiewicz

A oto oryginalny przepis aktorki na tę pyszną szarlotkę! Smacznego!!!

Reklama
Źródło: instagram.com/soniabohosiewicz/
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama