Szarlotka półkrucha z dużej blachy
Pixabay.com

Szarlotka półkrucha na dużą blachę. Goście i rodzina będą zachwyceni

Szarlotka z ciasta półkruchego to jedna z najlepszych szarlotek. Połączenie delikatnego ciasta i surowych jabłek, które dodajemy do pieczenia, daje wyjątkowo smakowity efekt. Ta szarlotka jest tak pyszna, że znika od razu po upieczeniu. Dlatego warto upiec jej więcej. Oto przepis na szarlotkę na dużą blachę — wystarczy dla wszystkich chętnych łasuchów.
Reklama

Składniki na szarlotkę półkruchą — duża porcja 

  • 1,5 kg jabłek na szarlotkę (np. antonówka, Granny Smith, szara reneta, golden delicious)

  • 3 szklanki mąki pszennej

  • 1 żółtko 

  • 2 całe jajka

  • 250 g masła lub margaryny

  • ¾ szklanki cukru pudru

  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

  • cukier puder do dekoracji

Jak zrobić szarlotkę półkruchą na dużą blachę?

  1. Jabłka myjemy i obieramy ze skórek. Ścieramy owoce na tarce o dużych oczkach i skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy cukier waniliowy i mieszamy. 

    Obieranie jabłek na szarlotkę
    Canva.com
  2. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski lub na blat roboczy i mieszamy z cukrem. Dodajemy pokrojone w kostkę masło. Siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. 

  3. Formujemy kopczyk z wgłębieniem w środku i wbijamy tam jajka oraz żółtko, dodajemy śmietanę. Zarabiamy ciasto.

    Ciasto na szarlotkę półkruchą - składniki i ciasto w tortownicy
    Pixabay.com
  4. Ciasto dzielimy na 2 części. Połowę ciasta zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w zamrażarce min. 15 minut. Drugą rozwałkowujemy i za pomocą wałka przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy.

  5. Na tak przygotowane ciasto wykładamy starte jabłka.

  6. Wyjmujemy drugą część ciasta z zamrażalnika i rozdrabniamy je w palcach jak kruszonkę lub trzemy na tarce i okruchami posypujemy wierzch szarlotki.

  7. Blachę z szarlotką półkruchą wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i pieczemy ok. 50 minut.

  8. Gotową szarlotkę, kiedy nieco ostygnie, posypujemy cukrem pudrem.

Szarlotka z dużej blachy znika w okamgnieniu, ale nawet duża rodzina i przyjaciele załapią się na porcję tego pysznego ciasta! Smacznego!

Reklama
Autor - Miranda Ekiert
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ekiert@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama