Przepyszna szarlotka z przepisu mamy Ewy Wachowicz. Każdy, kto jej spróbuje, poprosi o więcej
Do przeczytania w ok. 2 min.
Szarlotka z przepisu mamy Ewy Wachowicz
1 kg jabłek na szarlotkę (np. papierówek, antonówek, szarej renety lub golden delicious)
300 g masła
500 g mąki pszennej
5 żółtek
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kwaśnej śmietany
½ łyżeczki cynamonu
1 łyżka bułki tartej
Szarlotka z zeszytu mamy Ewy Wachowicz — wykonanie krok po kroku
Jabłka myjemy, obieramy i wycinamy gniazda nasienne. Owoce kroimy w ósemki lub trzemy ma grubej tarce, a następnie mieszamy z cynamonem.
Canva.comMąkę przesiewamy na stolnicę lub do dużej miski i mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Dodajemy zimne masło i siekamy nożem lub siekaczką tak, aby powstały grudki masła obtoczone mąką.
Żółtka wbijamy do kubka lub miseczki i ucieramy na kogel-mogel z cukrem i cukrem waniliowym.
Do ubitych żółtek dodajemy śmietanę i wszystko łączymy z maślanymi grudkami. Szybko zarabiamy ciasto.
Ciasto dzielimy na dwie części i każdą wałkujemy na placek wielkości blachy, w której będziemy piec szarlotkę.
Dużą blachę do ciasta smarujemy masłem i na dnie układamy pierwszy placek. W kilku miejscach nakłuwamy go widelcem i posypujemy bułką tartą. Bułka wchłonie sok z jabłek, który wytworzy się w trakcie pieczenia i spód pozostanie kruchy.
Na tak przygotowane ciasto nakładamy jabłka z cynamonem i przykrywamy je drugim rozwałkowanym plackiem. Wierzch nakłuwamy widelcem — warto zachować regularne odstępy, aby ciasto ładnie wyglądało.
Szarlotkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy ok. 45 minut. Wierzch ciasta powinien być złoty.
Gotową szarlotkę, gdy już nieco przestygnie, posypujemy cukrem pudrem.
Przepis mamy Ewy Wachowicz
Ewa Wachowicz tym przepisem na pyszną szarlotkę podzieliła się w swojej książce “Ewa gotuje. Ulubione”. Jak napisała:
Poniższy przepis pochodzi ze starych zeszytów mojej mamy, która w sezonie letnim bardzo często robi jabłecznik, bo jest szybki i jednocześnie smaczny.
To prawda — ciasto z tego przepisu jest wyjątkowo pyszne i po upieczeniu znika z blachy w okamgnieniu. Na szczęście to duża porcja, więc wystarczy dla rodziny i gości.