Tradycyjna szarlotka z przepisu mamy Ewy Wachowicz
Pixabay.com / instagram.com/ewawachowicz

Przepyszna szarlotka z przepisu mamy Ewy Wachowicz. Każdy, kto jej spróbuje, poprosi o więcej

Znamy i uwielbiamy przepisy Ewy Wachowicz. Jurorka programów kulinarnych i restauratorka jest także autorką książek kucharskich. W jednej z nich podzieliła się przepisem na przepyszną szarlotkę, którą piekła mama pani Ewy. Oto przepis na szarlotkę z zeszytu mamy. W końcu domowe ciasta mamy są najlepsze!
Reklama

Szarlotka z przepisu mamy Ewy Wachowicz

  • 1 kg jabłek na szarlotkę (np. papierówek, antonówek, szarej renety lub golden delicious)

  • 300 g masła

  • 500 g mąki pszennej

  • 5 żółtek

  • 4 łyżki cukru

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

  • ½ łyżeczki cynamonu

  • 1 łyżka bułki tartej

Szarlotka z zeszytu mamy Ewy Wachowicz — wykonanie krok po kroku

  1. Jabłka myjemy, obieramy i wycinamy gniazda nasienne. Owoce kroimy w ósemki lub trzemy ma grubej tarce, a następnie mieszamy z cynamonem.

    Jabłka na szarlotkę, utarte do dużej, brązowej miski
    Canva.com
  2. Mąkę przesiewamy na stolnicę lub do dużej miski i mieszamy z proszkiem do pieczenia

  3. Dodajemy zimne masło i siekamy nożem lub siekaczką tak, aby powstały grudki masła obtoczone mąką.

  4. Żółtka wbijamy do kubka lub miseczki i ucieramy na kogel-mogel z cukrem i cukrem waniliowym.

  5. Do ubitych żółtek dodajemy śmietanę i wszystko łączymy z maślanymi grudkami. Szybko zarabiamy ciasto.

  6. Ciasto dzielimy na dwie części i każdą wałkujemy na placek wielkości blachy, w której będziemy piec szarlotkę. 

  7. Dużą blachę do ciasta smarujemy masłem i na dnie układamy pierwszy placek. W kilku miejscach nakłuwamy go widelcem i posypujemy bułką tartą. Bułka wchłonie sok z jabłek, który wytworzy się w trakcie pieczenia i spód pozostanie kruchy.

  8.  Na tak przygotowane ciasto nakładamy jabłka z cynamonem i przykrywamy je drugim rozwałkowanym plackiem. Wierzch nakłuwamy widelcem — warto zachować regularne odstępy, aby ciasto ładnie wyglądało.

  9. Szarlotkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy ok. 45 minut. Wierzch ciasta powinien być złoty.

  10. Gotową szarlotkę, gdy już nieco przestygnie, posypujemy cukrem pudrem.

Przepis mamy Ewy Wachowicz

Reklama

Ewa Wachowicz tym przepisem na pyszną szarlotkę podzieliła się w swojej książce “Ewa gotuje. Ulubione”. Jak napisała: 

Poniższy przepis pochodzi ze starych zeszytów mojej mamy, która w sezonie letnim bardzo często robi jabłecznik, bo jest szybki i jednocześnie smaczny. 

To prawda — ciasto z tego przepisu jest wyjątkowo pyszne i po upieczeniu znika z blachy w okamgnieniu. Na szczęście to duża porcja, więc wystarczy dla rodziny i gości.

Reklama
Źródło: E. Wachowicz: "Ewa gotuje. Ulubione" Kraków 2011, ewawachowicz.pl
Autor - Miranda Ekiert
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ekiert@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama