Szybki sos pomidorowy. Nie masz czasu na szykowanie obiadu? Sprawdź ten przepis!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Szybki sos pomidorowy — na czym polega jego sekret?
Tak naprawdę składniki tego sosu można dowolnie modyfikować i w ostateczności sprawdzi się też samo połączenie pomidorów/ passaty z przyprawami. W przypadku braku innych składników należy też dodać odrobinę startego sera.
Szybki sos pomidorowy — potrzebne składniki
To danie możesz przygotować w wersji wegetariańskiej lub z mięsem. W przypadku braku czasu najlepszym mięsnym dodatkiem będą... parówki lub wędlina. Wystarczy je przesmażyć, a nadadzą daniu odpowiedni posmak.
- 250 g dowolnego makaronu
- 1 puszka pomidorów lub passata pomidorowa
- 4 parówki
- 0,5 puszki kukurydzy
- 0,5 małej cebuli
- 0,25 papryki
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
- garść tartego sera
Jak krok po kroku przyrządzić szybki sos pomidorowy
W zależności od tego, czy planujesz połączyć sos z makaronem wstaw wodę na odpowiedni dodatek. Dopilnuj, aby się ugotował w trakcie szykowania sosu.
Cebulę pokrój w drobną kostkę, paprykę umyj, wysusz i też pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę (nie musisz go wcześniej obierać), kukurydzę otwórz i odcedź. Parówki pokrój na plasterki. Cebulę i paprykę przesmaż na rozgrzanym oleju, następnie dodaj do nich parówki, kiedy się zarumienią, wlej na patelnię passatę lub wrzuć pomidory z puszki.
Dodaj czosnek, sól, pieprz i kukurydzę. Duś wszystko razem przez chwilę.
Odcedź makaron i wymieszaj z sosem. Gotowe, można zajadać.
Ja podawać sos pomidorowy?
Najlepszy będzie z makaronem, smaczny będzie też w połączeniu z ryżem. Takie danie idealnie sprawdzi się na obiad, czy na szybką kolację.
Gotowy danie można udekorować bazylią lub natką pietruszki. W przypadku podawania dania z makaronem można je też oprószyć startym serem.