Tak smaży pączki Magda Gessler! Tylko ten sposób gwarantuje pączki idealne!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Pączki Magdy Gessler i tajemniczy składnik
Przepisy na paczki zazwyczaj różnią się od siebie drobnymi elementami zarówno jeśli chodzi o dobór składników, jak i sami proces smażenia. Doskonałym potwierdzeniem tej tezy są, chociażby pączki z ziemniaków, które, mimo iż łamią tradycyjną recepturę, smakują obłędnie!
Niewątpliwie kluczowym elementem co do finalnego smaku pączków jest tłuszcz, na którym je usmażysz. Tłuszcze różnią się od siebie maksymalną temperaturą spalania, dlatego też masło zacznie dymić na patelni szybciej niż oliwa, czy olej. Ku zaskoczeniu najlepszym tłuszczem do smażenia słodkich bułek z różanym nadzieniem jest smalec. Sprawdź sama, a efekt Cię zaskoczy!
Przepis na puszyste pączki
Lista składników:- 1 kg mąki pszennej (typ 450)
- 250 g masła
- 14 jajek
- 150 cukru białego
- 15 g cukru waniliowego
- 250 ml mleka
- smalec do smażenia (ok. 2 kg) - tajemniczy składnik
- płaska łyżeczka soli kuchennej
- 50 g świeżych drożdży
- różana konfitura lub śliwkowa
- klasyczny lukier
Jak zrobić idealne pączki – przygotowanie krok po kroku
Gdy udało Ci się już skompletować wszystkie składniki, to czas przejść do kilkuetapowego przygotowania pączków, które składa się z wyrabiania ciasta, lepienia oraz smażenia.
Zaczynajmy!
- Podgrzej lekko mleko (nie gotuj!) i rozpuść w nim cukier, a następnie dodaj rozkruszone drożdże – również je rozpuść
- Do garnka z mlekiem dodaj 2 łyżki pszennej mąki i dokładnie wymieszaj, aby w cieczy nie pozostały żadne grudki. Odstaw na ok. 25 minut
- Pięć całych jajek oraz dziesięć żółtek wrzuć do większej miski, a następnie dodaj sól, cukier waniliowy i pozostały cukier biały
- Do jajek dodaj przygotowany wcześniej rozczyn drożdżowy, roztopione w kąpieli wodnej masło oraz resztę mąki. Wyrabiaj ciasto do momentu uzyskania jednolitej i gładkiej masy. Odpowiednie ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk
- Miskę z ciastem nakryj bawełnianą ściereczką i odstaw na 120 minut w ciemnym ciepłym miejscu
- Gdy ciasto wyrośnie podziel je na małe kulki, które trzeba rozgnieść, napełnić nadzieniem, a następnie zalepić i uformować w kulkę
- Uformowane pączki układaj na blacie delikatnie sprószonym mąką. Gdy skończysz lepienie, nakryj kulki ściereczką i ponownie pozostaw na ok. 45 minut
- W garnku lub na głębokiej patelni rozpuść odpowiednią ilość smalcu (odpowiednia temperatura dla tłuszczu to 190° C). Pączki smaż po ok. jednej minucie z każdej strony i wykładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, który wsiąknie ociekający tłuszcz
- Kiedy pączki wystygną polej je lukrem lub posyp cukrem pudrem