pączki z ziemniaków posypane cukrem pudrem
canva.com

Obłędne pączki z ziemniaków prosto od Ewy Wachowicz

Pączki z ziemniaków to świetna alternatywa dla klasycznego przepisu na uwielbianą przez wszystkich przekąskę, która nierozłącznie kojarzona jest z tłustym czwartkiem. Mimo iż cukiernie i piekarnie dbają tego dnia o odpowiednie zaspokojenie niepohamowanego apetytu pączkożerców, to nic nie sprawi Ci takiej przyjemności, jak pączki przygotowane samodzielnie w domowych warunkach.
Reklama

Pączki z ziemniaków – przepis Ewy Wachowicz

Tłusty czwartek już za kilka dni, więc warto zastanowić się, w jaki sposób świętować ten dzień godnie i z odpowiednim stężeniem kalorii. W końcu to jedyny dzień w roku (no może poza świętami wielkanocnymi i bożonarodzeniowymi) gdy w kontekście jedzenia możesz pozwolić sobie na więcej – tak, to sprawdzona wymówka na uciszenie wyrzutów sumienia.

Chrupiące faworki delikatnie przyprószone cukrem pudrem oraz puszyste pączki to klasyka gatunku. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby typowe przepis modyfikować na swój sposób, czego przykładem jest przepis na pączki z ziemniaków byłej miss Ewy Wachowicz. Przekonaj się sama, jakie to proste i przede wszystkim zaskakująco smaczne!

Lista składników:
  • 500 g mąki pszennej (typ 650)
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 50 g drożdży
  • 0,5 szklanki cukru
  • 125 g masła
  • 3 jajka
  • olej roślinny do smażenia
ziemniaki na pączki trzymane w dłoniach
canva.com

Jak zrobić pączki z ziemniaków krok po kroku

Reklama

Bardzo popularne w niektórych regionach Polski pączki z ziemniaków są łatwe w przygotowaniu, więc bez najmniejszych problemów powinnaś sobie poradzić. Zatem do dzieła!

Przygotowanie ciasta
  1. Ziemniaki obierz i ugotuj, a następnie przeciśnij przez prasę do większej miski
  2. Delikatnie rozkruszone w rękach drożdże posyp na ziemniaki
  3. Do miski z ziemniakami dodaj przesianą mąkę pszenną, jaja w temperaturze pokojowej, cukier oraz roztopione w kąpieli wodnej masło
  4. Wszystko dokładnie wymieszaj do uzyskania gładkiego ciasta bez obecności drobnych grudek. Nakryj bawełnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 50-70 minut (ciasto powinno podwoić swoją objętość)
Formowanie i smażenie pączków
  1. Przed formowaniem pączków zwilż dłonie niewielką ilością oleju, co zapobiegnie lepieniu się ciasta
  2. Z masy formuj niewielkie kulki i układaj na drewnianej stolnicy. Następnie ponownie nakryj bawełnianą ścierką i pozostaw przez 15 minut
  3. Po tym czasie rozgrzej smaż pączki na mocno rozgrzanym tłuszczu po ok. 1 minucie z każdej strony
  4. Usmażone pączki rozkładaj na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym lub innym materiałem pochłaniającym nadmiar ociekającego tłuszczu
Smacznego!

Pączki z ziemniaków – z czym podawać

Gotowe i ostudzone pączki doskonale smakują posypane cukrem pudrem, lecz przy użyciu specjalnego pistoletu możesz je również wypełnić marmoladą lub masą czekoladową.

Równie apetycznym dodatkiem do ziemniaczanych pączków jest polewa przygotowana z białej czekolady lub masa kajmakowa.

Sprawdź przepis na makowiec japoński Ewy Wachowicz!

Reklama
Źródło: ewawachowicz.pl
Autor - Marcin Raczyński
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.raczynski@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama