Obłędne pączki z ziemniaków prosto od Ewy Wachowicz
Do przeczytania w ok. 2 min.
Pączki z ziemniaków – przepis Ewy Wachowicz
Tłusty czwartek już za kilka dni, więc warto zastanowić się, w jaki sposób świętować ten dzień godnie i z odpowiednim stężeniem kalorii. W końcu to jedyny dzień w roku (no może poza świętami wielkanocnymi i bożonarodzeniowymi) gdy w kontekście jedzenia możesz pozwolić sobie na więcej – tak, to sprawdzona wymówka na uciszenie wyrzutów sumienia.
Chrupiące faworki delikatnie przyprószone cukrem pudrem oraz puszyste pączki to klasyka gatunku. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby typowe przepis modyfikować na swój sposób, czego przykładem jest przepis na pączki z ziemniaków byłej miss Ewy Wachowicz. Przekonaj się sama, jakie to proste i przede wszystkim zaskakująco smaczne!
Lista składników:- 500 g mąki pszennej (typ 650)
- 0,5 kg ziemniaków
- 50 g drożdży
- 0,5 szklanki cukru
- 125 g masła
- 3 jajka
- olej roślinny do smażenia
Jak zrobić pączki z ziemniaków krok po kroku
Bardzo popularne w niektórych regionach Polski pączki z ziemniaków są łatwe w przygotowaniu, więc bez najmniejszych problemów powinnaś sobie poradzić. Zatem do dzieła!
Przygotowanie ciasta- Ziemniaki obierz i ugotuj, a następnie przeciśnij przez prasę do większej miski
- Delikatnie rozkruszone w rękach drożdże posyp na ziemniaki
- Do miski z ziemniakami dodaj przesianą mąkę pszenną, jaja w temperaturze pokojowej, cukier oraz roztopione w kąpieli wodnej masło
- Wszystko dokładnie wymieszaj do uzyskania gładkiego ciasta bez obecności drobnych grudek. Nakryj bawełnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 50-70 minut (ciasto powinno podwoić swoją objętość)
- Przed formowaniem pączków zwilż dłonie niewielką ilością oleju, co zapobiegnie lepieniu się ciasta
- Z masy formuj niewielkie kulki i układaj na drewnianej stolnicy. Następnie ponownie nakryj bawełnianą ścierką i pozostaw przez 15 minut
- Po tym czasie rozgrzej smaż pączki na mocno rozgrzanym tłuszczu po ok. 1 minucie z każdej strony
- Usmażone pączki rozkładaj na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym lub innym materiałem pochłaniającym nadmiar ociekającego tłuszczu
Pączki z ziemniaków – z czym podawać
Gotowe i ostudzone pączki doskonale smakują posypane cukrem pudrem, lecz przy użyciu specjalnego pistoletu możesz je również wypełnić marmoladą lub masą czekoladową.
Równie apetycznym dodatkiem do ziemniaczanych pączków jest polewa przygotowana z białej czekolady lub masa kajmakowa.Sprawdź przepis na makowiec japoński Ewy Wachowicz!