Biało-czarna kuchnia z marmurową wyspą kuchenną i drewnianymi półkami na ścianie
Canva

Tak zaoszczędzisz energię w domowej kuchni. Proste sposoby na mniejsze rachunki!

W przypadku gospodarstw domowych do wysokiego zużycia energii bardzo często dochodzi w pomieszczeniach kuchennych. To tutaj występuje spora ilość urządzeń, które bez prądu nie miałyby prawa zadziałać, a których często nie da się zastąpić narzędziami manualnymi, a nawet jeśli, to nikt tego nie robi, by nie tracić czasu na ręczne wykonywanie wszelakich prac.
Reklama

Pewne sposoby na oszczędzanie energii są jednak przeznaczone właśnie do tego, by korzystać z nich podczas użytkowania kuchni, czyli chociażby w trakcie zwykłego gotowania. Tyczą się one nawet próby skracania czasu przyrządzania potraw. Im krócej potrwa obróbka termiczna, tym mniej się za nią zapłaci.

Jak obchodzić się ekonomicznie z piekarnikiem?

Na sposób użytkowania urządzeń warto zwrócić szczególną uwagę w przypadku korzystania z piekarnika. Bardzo często jest tak, że w celu skontrolowania poziomu wypieczenia potrawy ten piekarnik od czasu do czasu się otwiera, w ten sposób odbierając mu ciepło i przedłużając czas obróbki termicznej.

Piekarnik
Canva.com

W przypadku gdy danie jest już niemalże gotowe i zostało mu dosłownie kilka minut do „dojścia”, piekarnik śmiało można wyłączyć, albowiem w czasie, w którym będzie się on naturalnie schładzać, potrawa na pewno zdąży się perfekcyjnie przyrządzić.

Ważna jest także lodówka i zamrażarka

Sposoby na oszczędzanie energii są też związane z właściwym wykorzystaniem lodówki i zamrażarki. Oba te urządzenia powinny być ustawione na optymalną temperaturę, niekoniecznie tą najniższą, zwłaszcza jeśli nie przechowuje się w nich rzeczy wymagających bardzo mroźnego środowiska.

Reklama

Lodówkę i zamrażarkę należy regularnie czyścić.

W momencie, gdy tylko dojdzie do pojawienia się lodu na ściankach sprzętu, od razu powinno się go rozmrozić, by nie zaburzać procesu chłodzenia. Produkty i dania umieszczane w lodówce powinny mieć temperaturę pokojową. Nigdy nie należy schładzać potraw gorących czy nawet ciepłych, albowiem już taka prosta z pozoru czynność może doprowadzić do zwiększenia poboru energii przez urządzenie chłodnicze.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama