canva.com
Tarta z truskawkami: Truskawkowe szaleństwo!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Ciasto z truskawkami to klasyk wśród deserów. Sezon na te pyszne owoce trwa zazwyczaj od maja do lipca, dlatego warto w tym czasie skorzystać z okazji i przygotować coś wyjątkowego. Tarta z truskawkami to doskonały pomysł na wakacyjny deser lub słodki poczęstunek dla bliskich i przyjaciół.
Reklama
Przepis na tartę z truskawkami
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru pudru
- sól
- 500 g truskawek
- 2 budynie waniliowe
- 500 ml mleka
- 6 łyżek cukru pudru
- 100 g masła
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Ciasto
- Mąkę wsyp do miski, dodaj masło, jajko, cukier puder i szczyptę soli.
- Wszystkie składniki zagnieć na jednolite ciasto.
- Ciasto owin folią i wstaw na minimum 30 minut do lodówki.
- Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na grubość około 3-4 mm.
- Przełóż ciasto do formy do tarty (o średnicy około 25 cm), dociskając je do spodu i boków.
- Ciasto nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 15 minut.
canva.com
Krem budyniowy
- Do garnka wsyp budynie waniliowe, cukier pudru i mąkę ziemniaczaną.
- Wymieszaj suche składniki, a następnie stopniowo dodawaj mleko, cały czas mieszając.
- Garnka postaw na kuchence i zagotuj krem, mieszając go cały czas, aż zgęstnieje.
- Odstaw krem z kuchenki i dodaj do niego masło. Mieszaj, aż masło się rozpuści.
- Krem ostudź i wstaw go do lodówki na około 30 minut, aby stężał.
Truskawki
- Truskawki umyj, osusz i pokrój w plasterki lub na mniejsze kawałki.
Składanie tarty
- Upieczony spód tarty wyjmij z piekarnika i ostudź.
- Na spodzie tarty ułóż krem budyniowy.
- Na kremie ułóż truskawki, ułożone równomiernie na całej powierzchni tarty.
Porady i wskazówki
- Jeśli nie masz formy do tarty, możesz użyć formy zdejmowanej, dzięki której łatwiej wyjmiesz tartę.
- Jeśli chcesz, aby ciasto było bardziej chrupiące, dodaj do ciasta łyżkę mleka lub jogurtu naturalnego.
- Przed podaniem tartę warto posypać cukrem pudrem lub polać syropem z truskawek.
canva.com
Deser idealny.
Reklama
Tarta z truskawkami i kremem budyniowym to idealne ciasto na lato, kiedy truskawki są w pełni sezonu. Dzięki temu przepisowi w kilka chwil przygotujesz pyszne ciasto, które zachwyci Twoich gości.
Krem budyniowy świetnie komponuje się z truskawkami, a kruche ciasto jest idealnym uzupełnieniem. Zastosuj nasze porady i wskazówki, aby przygotować tę tartę w najlepszy sposób i cieszyć się smakiem lata!
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Muffinki bananowe, które rozpływają się w ustach
Masz zbyt dojrzałe banany i nie wiesz, co z nimi zrobić? Mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie - muffinki bananowe! To nie tylko pyszna przekąska, ale także zdrowa i sycąca. W dodatku, ich przygotowanie jest bardzo proste. Przekonaj się, jak zrobić te wilgotne, bananowe cuda, które rozpływają się w ustach!
W jakim naczyniu najlepiej upiec chleb
Wybór odpowiedniego naczynia do pieczenia chleba ma ogromne znaczenie dla ostatecznego efektu wypieku. W zależności od rodzaju chleba, który chcemy upiec, istnieje kilka różnych opcji, które warto rozważyć. W tym artykule omówimy różne rodzaje naczyń i podpowiemy, które z nich są najlepsze dla różnych rodzajów chleba.
Czym zastąpić proszek do pieczenia?
Czy zdarzyło ci się kiedyś, że chciałaś upiec coś pysznego, ale okazało się, że nie masz proszku do pieczenia? Nie martw się, istnieje wiele alternatyw, które możesz wykorzystać, aby ciasto wciąż wyrosło i było pyszne. W tym artykule dowiesz się, czym zastąpić proszek do pieczenia i jakie są najlepsze opcje dla różnych rodzajów wypieków.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl