Te grzyby są niepozorne, ale mają wiele właściwości dla naszego zdrowia
Do przeczytania w ok. 2 min.
Wiadomo, że w niepozornych pieczarkach możemy znaleźć sporo cennych dla ludzkiego organizmu składników odżywczych. Nie brak tu białka i błonnika pokarmowego, nie brak też potasu, miedzi, selenu czy witamin z grupy B.
Po pieczarki warto też sięgać ze względu na witaminę D, której niedobory są częstym problemem w okresie jesienno-zimowym. Dodatkowo w pieczarkach pojawia się sporo witamin z grupy B oraz jodu, dzięki czemu zdrowa dieta z ich udziałem może nas skutecznie chronić przed wieloma problemami zdrowotnymi.
Idealne w procesie odchudzania
Pieczarki mają sporo wody, dzięki czemu na długo zapewnią nam uczucie sytości. Są jednocześnie niskokaloryczne, zatem sięgając po nie możemy sobie w znacznym stopniu ułatwić odchudzanie. Dzięki pieczarkom możemy się również chronić przed tak podstępnymi chorobami, jakimi są nowotwory. Zdrowa dieta, w której te smaczne grzyby będą się pojawiały regularnie, może się też okazać ważnym wsparciem w walce ze zbyt wysokim ciśnieniem lub cholesterolem, mają też rewelacyjny wpływ na układ krążenia.
Dlaczego warto je jeść regularnie?
Mocniejsze kości, lepiej funkcjonujący układ odpornościowy oraz mniej problemów z trawieniem – oto kolejne korzyści, na jakie mogą liczyć miłośnicy potraw z pieczarkami. Są one nie tylko smaczne, ale i zdrowe, zatem im częściej będziemy sięgać po przepisy na pyszne dania z ich udziałem, tym lepiej dla nas.