Grillowane pieczarki
Canva,com

Majówka 2022: grillowane pieczarki. Dodaj ten jeden składnik, by uzyskać wyrazisty smak

Wielkie grillowanie czas zacząć. Pogoda sprzyja, więc i my powoli przygotowujemy się do pysznej majówki z grillowanym mięsem oraz warzywami w roli głównej. Dziś mamy prosty przepis na pieczarki z rusztu z czosnkiem niedźwiedzim. Zapraszamy!
Reklama

Czosnek niedźwiedzi nie tylko intensywnie i dobrze smakuje, ale także ma wiele właściwości zdrowotnych. Warto go dodać do grillowanych potraw, aby ułatwić trawienie w trakcie majówkowego biesiadowania. Grillowanie to najprzyjemniejszy sposób na relaks z bliskimi.

Składnik, który zmieni smak

Grillowane pieczarki
Canva.com

Tajemniczy składnik, który doda naszym pieczarkom wyrazistości możecie kupić w supermarketach albo w sklepach ze zdrową żywnością. Najczęściej czosnek niedźwiedzi jest dostępny w formie suszu lub liści gotowych do użycia.

Reklama

Wśród leczniczych zalet, których jest bez liku możemy wymienić, m.in. wspomaganie układu pokarmowego, zapobieganie nowotworom, działanie bakteriobójcze oraz wpływ na poprawę kondycji skóry i włosów.

Czosnek niedźwiedzi ma białe kwiatki i zazwyczaj rośnie w runie lasów liściastych. Pamiętajmy jednak, że ta odmiana czosnku jest pod ochroną i nie można go zrywać. W sklepach ogrodniczych można zakupić sadzonki, które możemy pielęgnować, np. na kuchennym parapecie.

Reklama

Jak przygotować pieczarki na grilla?

Grillowane pieczarki
Canva.com

Do przygotowania zarumienionych i apetycznych szaszłyków z pieczarkami i czosnkiem niedźwiedzim potrzebujemy:

  • 600 g pieczarek
  • 1,5 łyżki soli czosnkowej
  • 250 g masła, np. czosnkowego
  • 3 łyżeczki suszonej pietruszki
  • 2 łyżeczki kminku
  • szczypta pieprzu do smaku
  • 100 g czosnku niedźwiedziego

Tuż przed grillowaniem warto zamoczyć drewniane patyczki do szaszłyków w zimnej wodzie. Grzyby oczyszczamy i osuszamy. Nabijamy główki pieczarek na patyk i układamy na tacce aluminiowej do grilla.

W osobnym naczyniu rozpuszczamy masło, dodajemy sól oraz suszoną pietruszkę. Na koniec doprawiamy pieprzem oraz czosnkiem niedźwiedzim. Oblewamy masłem lub smarujemy za pomocą pędzelka nasze szaszłyki. Grilujemy na delikatnym ogniu, aż się nie przyrumienią. Grillowane pieczarki możemy podawać z sosem czosnkowym.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama