Tęsknisz za latem? Obłędna karkówka po cygańsku to hit! Kluczowe są dodatki
Do przeczytania w ok. 2 min.
Karkówka po cygańsku to wyjątkowy specjał na wyjątkowe okazje. Jej samo przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Jednak pewien etap wymaga od odrobiny cierpliwości - mięso musi się przecież upiec w piekarniku, a to wymaga czasu. Jeśli planujesz podać karczek po cygańsku na obiad, najlepiej już rano zajmij stanowisko w kuchni. Oprócz mięsa i przypraw przyda ci się jeszcze kilka innych składników – listę znajdziesz poniżej.
Przepis na karkówkę po cygańsku
Składniki:
- 1 kg karkówki
- 3 cebule
- 400 g pieczarek
- Tradycyjna przyprawa
- 2 papryki czerwone
Na zalewę:
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- 1 szklanka wody
- 200 ml koncentratu pomidorowego
- 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
- pół szklanki ketchupu pikantnego
- pół łyżeczki czosnku
- 6 łyżek octu winnego
- pieprz, sól
- 6 łyżek cukru
Dodatki:
- pieczone ziemniaki
Sposób wykonania
Mięso kroimy w plastry o średniej grubości, każdy kawałek przyprawiamy i obtaczamy w mące. Obsmażamy porcje z każdej strony i przenosimy do naczynia żaroodpornego. Cebulę kroimy w kształt półksiężyca i układamy warstwę na mięsie. Na cebuli kładziemy starte pieczarki, a na sam wierzch umieszczamy paprykę posiekaną w cienkie paski. Przygotowanie zalewy zaczynamy od połączenia ze sobą wszystkich składników. Taką mieszanką zalewamy mięso i warzywa w naczyniu żaroodpornym. Naczynie zamykamy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 2 godziny. Temperatura pieczenia wynosi 160°C. Podczas gdy danie będzie się piekło, możemy zająć się przygotowaniem ziemniaków. Smacznego!