Ugotowałaś za dużo makaronu? Zobacz jak go wykorzystać!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Zapiekanka z makaronem
Robi się ją bardzo szybko, jest smaczna i sycąca. Składniki można dowolnie modyfikować, jednak koniecznie trzeba dodać do niej sera. No i oczywiście makaron.
Składniki
- ugotowany makaron
- 0,5 cebuli
- 1 puszka kukurydzy
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 papryki
- passata pomidorowa
- 250 g fileta z kurczaka
- sól
- pieprz
- papryka mielona
- olej
- tart ser
Przepis
Cebulę należy poszatkować, paprykę pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnię i olej. Przesmażyć cebulę razem z papryką. Wlać passatę, doprawić solą i pieprzem. Przecisnąć czosnek przez praskę i dodać do sosu.
Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i papryką w proszku, i przesmażyć na osobnej patelni.
Wymieszać sos, makaron, kurczaka i odsączoną kukurydzę z puszki i przełożyć wszystko do naczynia żaroodpornego. Bardzo obficie posypać serem.
Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Makaron smażony z jajkiem
Szybkie danie pozwalające nie tylko na wykorzystanie w
czorajszego makaronu, ale i zalegającej w lodówce wędliny.Składniki
- ugotowany makaron
- 0,5 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- szynka
- 1 jajko
- ser tarty
- pęczek natki pietruszki
Przepis
Cebulę trzeba pokroić w drobną kostkę, tak samo zrobić z szynką. Czosnek przecisnąć przez praskę, natkę pietruszki poszatkować. Cebulę należy przesmażyć, następnie dodać do niej szynkę.
Kiedy wędlina się zarumieni, na patelnię dołożyć makaron i również przesmażyć.
Na sam koniec dodać czosnku. Kiedy zacznie charakterystycznie pachnieć — wbić jajko na patelnię i wymieszać wszystko. Potem posypać danie startym serem i natką pietruszki.
Błyskawiczna sałatka z makaronem
Robi się ją dosłownie w chwilę. Potrzebna są:
- oliwki
- pomidorki koktajlowe
- bazylia
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz