Pizzerinka z cukinii
Canva.com

Urocze pizzerinki z cukinii - alternatywa dla włoskiego rarytasu!

Pizzerinki z cukinii to bez wątpienia świetna modyfikacja sztandarowej potrawy włoskiej. Tym razem bazą włoskiego placka nie będzie wcześniej przygotowane ciasto. Zmianom ulegnie również rozmiar potrawy. Przygotowanie tej pysznej przekąski jest banalnie proste, a efekt końcowy zachwycający! Od czego zacząć?
Reklama

Niezbędne składniki: na pizzerinki

  1. 1 gruba cukinia
  2. 30g tartego sera mozzarella
  3. 20g salami w plasterkach
  4. 30g sera grana padano
  5. 1 puszka krojonych pomidorów
  6. 3 ząbki czosnku
  7. garść suszonego oregano
  8. kilka liści świeżej bazylii
  9. 2 łyżki oliwy z oliwek
  10. sól i pieprz

Sposób przygotowania: pysznych pizzerinek

Pizzerinka z cukinii
Canva.com
  1. Zaczniemy od sosu pomidorowego. Wlewamy oliwę do garnuszka i wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie wrzucamy pomidorki, oregano, nieco soli i pieprzu. Gotujemy przez kwadrans, a na koniec dorzucamy poszatkowane liście bazylii.
  2. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni Celsjusza.
  3. Cukinię kroimy na plasterki liczące sobie 1cm grubości. Pozbywamy się końcówek. Układamy plastry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy sosem pomidorowym. Następnie nakładamy kawałki salami i posypujemy mozzarellą oraz grana padano. Dodajemy również oregano.
  4. Pizzerinki powinny piec się przez 10min. Podajemy na gorąco.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama