pizzerinki
canva.com

Pizzerinki z ciasta francuskiego: Niespodziewani goście? Te przepisy idą na ratunek!

Jeśli szukasz przepisu na oryginalną przekąskę lub chcesz zaskoczyć gości na przyjęciu, pizzerinki z ciasta francuskiego to doskonały wybór! To szybkie, proste i przede wszystkim pyszne danie, które z pewnością przypadnie do gustu każdemu.
Reklama

Przepis na pizzerinki z ciasta francuskiego

Oto kilka przepisów na pizzerinki z ciasta francuskiego, które zachwycą Twoje podniebienie:

Pizzerinki z ciasta francuskiego z keczupem, salami i serem

  • 1 rolka (375 g) ciasta francuskiego
  • 4 łyżki dobrego keczupu
  • 100 g salami wieprzowego, cienko pokrojonego
  • 100 g tartego sera
  • 1 łyżka szczypiorku, drobno posiekanego, do dekoracji

Ciasto francuskie rozłożyć na stolnicy i pokroić na 12 prostokątów. Kolejno na każdym prostokącie rozsmarować keczup, położyć plasterki salami oraz posypać tartym serem. Zwinąć prostokąty w rulony i pokroić na mniejsze kawałki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać szczypiorkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na około 15 minut.

pizzerinki
canva.com

Mini pizzerinki z ciasta francuskiego z serem i passatą pomidorową

  • 275 g płata ciasta francuskiego
  • Około 100 ml passaty pomidorowej
  • 200 g żółtego sera lub twardej mozzarelli
Reklama

Ciasto francuskie rozwałkować i pokroić na mniejsze kawałki. Na każdym kawałku rozsmarować passatę pomidorową, a następnie posypać tartym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 12 minut, aż ser się rozpuści.

Wskazówki i porady

  • Do pizzerinek można dodać różne składniki, np. pieczarki, szynkę, paprykę, oliwki, kukurydzę czy ananasa.
  • Przed pieczeniem warto posypać pizzerinki ziołami prowansalskimi, oregano, suszonym czosnkiem czy papryką.
  • Jeśli nie masz passaty pomidorowej, możesz użyć koncentratu pomidorowego lub ketchupu.
  • Ciasto francuskie najlepiej smakuje, gdy jest chrupiące i złociste.
  • Przed podaniem pizzerinek warto posypać je świeżymi ziołami lub szczypiorkiem, aby dodać im jeszcze więcej smaku i aromatu.
Reklama
Autor - Magda Czarnota
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.czarnota@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama