Zupa ziemniaczana jak u mamy! Dodajesz ten składnik?
Do przeczytania w ok. 2 min.
Zupa ziemniaczana — dodaj kiełbasę!
To ona nadaje daniu obłędny smak i aromat. Na szczęście tę zupę da się przygotować również w wersji wegetariańskiej. Jeśli zaś ktoś nie przepada za kiełbasą, ale chciałby dodać jakiś mięsny element, to świetnie sprawdzi się również boczek. Niemniej jednak to właśnie swojska kiełbasa potrafi zdziałać cuda!
Jakie składniki są potrzebne do zupy?
Niektórzy lubią gotować kartoflankę na kościach wieprzowych, nie jest to jednak niezbędne. Pominąć można również bulion, wystarczy sama woda. Dlaczego? Zarówno warzywa, jak i kiełbasa będą podsmażone, dzięki czemu danie będzie aromatyczne i wyraziste.
- 3 marchewki
- 3 korzenie pietruszki
- 1 duży korzeń selera
- 2 cebule
- 1 kg ziemniaków (może być trochę mniej)
- 300 g kiełbasy
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka tymianku
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 liść laurowy
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
Zupa ziemniaczana — przepis
Wszystkie warzywa (również ziemniaki) należy obrać i pokroić w kostkę. Następnie powinno naszykować się duży garnek i rozgrzać w nim olej (3 łyżki). Następny krok to zeszklenie pokrojonej wcześniej cebuli.
Potem można dodać marchewkę, pietruszkę i seler i również porządnie je przesmażyć.
Całość można zlać 2 litrami wody. W międzyczasie powinno pokroić się kiełbasę (również w kostkę) i przesmażyć ją na osobnej patelni. Kiedy będzie gotowa, trzeba dodać ją do wywaru. Trzeba również dołożyć masło.
Całość musi się zagotować, a później delikatnie bulgotać na zmniejszonym ogniu przez jakiś kwadrans. Po tym czasie spokojnie można dodać ziemniaki i wszystkie przyprawy.
Na sam koniec należy przygotować zasmażkę, która zgęści zupę. Jak to zrobić? Trzeba rozgrzać olej na patelni, następnie dodać mąkę i szybko ją przesmażyć, potem dolewa się do tego 2 szklanki wody.
Tak przygotowaną zasmażkę należy delikatnie wlać do zupy.