Zupa ziemniaczana z kiełbasą w brązowej
Canva

Zupa ziemniaczana jak u mamy! Dodajesz ten składnik?

Na pewno znasz ten smak! Prosta, a zarazem przepyszna zupa ziemniaczana to danie, które gości chyba w każdym domu. Czy wiesz, jak przygotować ten tradycyjny przysmak? Tak naprawdę nie ma tu za wiele do zrobienia, najwięcej zachodu jest z obieraniem ziemniaków. W czym tkwi sekret kartoflanki? Potrzebujesz dobrego mięsa, a danie będzie smakować obłędnie! Jakiego? Sprawdź!
Reklama

Zupa ziemniaczana — dodaj kiełbasę!

To ona nadaje daniu obłędny smak i aromat. Na szczęście tę zupę da się przygotować również w wersji wegetariańskiej. Jeśli zaś ktoś nie przepada za kiełbasą, ale chciałby dodać jakiś mięsny element, to świetnie sprawdzi się również boczek. Niemniej jednak to właśnie swojska kiełbasa potrafi zdziałać cuda!

Jakie składniki są potrzebne do zupy?

Niektórzy lubią gotować kartoflankę na kościach wieprzowych, nie jest to jednak niezbędne. Pominąć można również bulion, wystarczy sama woda. Dlaczego? Zarówno warzywa, jak i kiełbasa będą podsmażone, dzięki czemu danie będzie aromatyczne i wyraziste.

  • 3 marchewki
  • 3 korzenie pietruszki
  • 1 duży korzeń selera
  • 2 cebule
  • 1 kg ziemniaków (może być trochę mniej)
  • 300 g kiełbasy
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
Zupa ziemniaczana udekorowana pietruszką.
Canva

Zupa ziemniaczana — przepis

Wszystkie warzywa (również ziemniaki) należy obrać i pokroić w kostkę. Następnie powinno naszykować się duży garnek i rozgrzać w nim olej (3 łyżki). Następny krok to zeszklenie pokrojonej wcześniej cebuli.

Reklama

Potem można dodać marchewkę, pietruszkę i seler i również porządnie je przesmażyć.

Całość można zlać 2 litrami wody. W międzyczasie powinno pokroić się kiełbasę (również w kostkę) i przesmażyć ją na osobnej patelni. Kiedy będzie gotowa, trzeba dodać ją do wywaru. Trzeba również dołożyć masło.

Całość musi się zagotować, a później delikatnie bulgotać na zmniejszonym ogniu przez jakiś kwadrans. Po tym czasie spokojnie można dodać ziemniaki i wszystkie przyprawy.

Na sam koniec należy przygotować zasmażkę, która zgęści zupę. Jak to zrobić? Trzeba rozgrzać olej na patelni, następnie dodać mąkę i szybko ją przesmażyć, potem dolewa się do tego 2 szklanki wody.

Tak przygotowaną zasmażkę należy delikatnie wlać do zupy.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama