Wegańskie bułeczki bez glutenu - przepis na wyborny wypiek
Do przeczytania w ok. 3 min.
Nie ma to jak unoszący się po domu zapach świeżo wyjętych bułek z pieca
Jeżeli lubisz sama wypiekać pieczywo, to z pewnością dobrze wiesz jak pięknie pachnie dom zaraz po wyjęciu chleba, czy też bułek z pieca. Być może już od jakiegoś czasu jesteś na diecie bezglutenowej i brakuje Ci częstych posiłków z chrupkim i smacznym pieczywem. Przepis ten jest odpowiedni zarówno dla bezglutenowców, jak i dla wegan.
Nawet jeżeli dopiero rozpoczynasz przygodę z własnoręcznie wykonywanym pieczywem, to nie będziesz miała problemu z upieczeniem tych bułeczek.
Przepis na wegańskie bułeczki bez glutenu
Wegańskie, czyli bez jaj i nabiału. Bez glutenu oznacza rezygnację z mąki pszennej, której zazwyczaj używa się do wypiekania bułek. Bezglutenowcy muszą również zrezygnować z jęczmienia oraz z żyta.
Lista składników na ciasto
- 2 łyżki łusek babki jajowatej - do kupienia w Internecie lub w sklepach ze zdrową żywnością za kilkanaście złotych, pojemność bardzo wydajna
- ¼ szklanki mąki gryczanej
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
- ¼ szklanki mąki z tapioki
- pół szklanki mąki owsianej z atestem na bezglutenowość
- pół szklanki mąki ryżowej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 300 ml lekko ciepłej wody - trochę ponad szklankę
Sposób wykonania krok po kroku
- Przesiej do miski wszystkie rodzaje mąki.
- Dodaj do niej wszystkie sypkie produkty i wymieszaj.
- Wlej szklankę lekko ciepłej wody i 2 łyżki oleju.
- Rozpocznij od mieszania ciasta łyżką lub przy pomocy robota kuchennego z opcją wyrabiania ciasta.
- Po pewnym czasie stopniowo wlewaj resztę wody nadal wyrabiając ciasto. Jeżeli wcześniej wyrabiałaś łyżką, to teraz wyrabiaj dłońmi. Po chwili dodaj pozostałą ilość oleju rzepakowego.
- Gdy już ciasto zostanie wyrobione, to przykryj je czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
- Wyjmij blachę z piekarnika i rozłóż na niej papier do pieczenia.
- Natrzyj dłonie olejem i podziel ciasto na 6 części i każdą dobrze pougniataj aby pozbyć się nadmiaru gazów.
- Uformuj kulki i ułóż je na blasze. Na każdej zrób nacięcia w formie krzyżyka - nóż musi być bardzo ostry.
- Ustaw piekarnik na 180 stopni i poczekaj aż się nagrzeje. W tym czasie kulki jeszcze wyrosną i lekko spłaszczą się nabierając kształtu bułek.
- Włącz w piekarniku termoobieg i wstaw do niego blachę z bułeczkami.
- Piecz je przez około 20 minut, ale pod koniec pilnuj, żeby za bardzo się nie spiekły.
Po wyjęciu z piekarnika pozwól im wystygnąć. Bułeczki te trzymane w chlebaku stosunkowo długo utrzymują świeżość, ale raczej szybko znikną. W końcu mówi się - rozchodzą się jak ciepłe bułeczki.