bułki leżące na desce
canva.com

Wegańskie bułeczki bez glutenu - przepis na wyborny wypiek

Przepis ten jest idealny dla osób będących na diecie bezglutenowej, które uwielbiają na śniadanie zajadać się smacznym pieczywem. Dodatkowo do wykonania ciasta nie używa się jaj oraz nabiału, więc te bułeczki są również dedykowane weganom.
Reklama

Nie ma to jak unoszący się po domu zapach świeżo wyjętych bułek z pieca

Jeżeli lubisz sama wypiekać pieczywo, to z pewnością dobrze wiesz jak pięknie pachnie dom zaraz po wyjęciu chleba, czy też bułek z pieca. Być może już od jakiegoś czasu jesteś na diecie bezglutenowej i brakuje Ci częstych posiłków z chrupkim i smacznym pieczywem. Przepis ten jest odpowiedni zarówno dla bezglutenowców, jak i dla wegan.

Nawet jeżeli dopiero rozpoczynasz przygodę z własnoręcznie wykonywanym pieczywem, to nie będziesz miała problemu z upieczeniem tych bułeczek.

Przepis na wegańskie bułeczki bez glutenu

Wegańskie, czyli bez jaj i nabiału. Bez glutenu oznacza rezygnację z mąki pszennej, której zazwyczaj używa się do wypiekania bułek. Bezglutenowcy muszą również zrezygnować z jęczmienia oraz z żyta.

Reklama

Lista składników na ciasto

  • 2 łyżki łusek babki jajowatej - do kupienia w Internecie lub w sklepach ze zdrową żywnością za kilkanaście złotych, pojemność bardzo wydajna
  • ¼ szklanki mąki gryczanej
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ¼ szklanki mąki z tapioki
  • pół szklanki mąki owsianej z atestem na bezglutenowość
  • pół szklanki mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 300 ml lekko ciepłej wody - trochę ponad szklankę
ciasto w misce
canva.com

Sposób wykonania krok po kroku

  1. Przesiej do miski wszystkie rodzaje mąki.
  2. Dodaj do niej wszystkie sypkie produkty i wymieszaj.
  3. Wlej szklankę lekko ciepłej wody i 2 łyżki oleju.
  4. Rozpocznij od mieszania ciasta łyżką lub przy pomocy robota kuchennego z opcją wyrabiania ciasta.
  5. Po pewnym czasie stopniowo wlewaj resztę wody nadal wyrabiając ciasto. Jeżeli wcześniej wyrabiałaś łyżką, to teraz wyrabiaj dłońmi. Po chwili dodaj pozostałą ilość oleju rzepakowego.
  6. Gdy już ciasto zostanie wyrobione, to przykryj je czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
  7. Wyjmij blachę z piekarnika i rozłóż na niej papier do pieczenia.
  8. Natrzyj dłonie olejem i podziel ciasto na 6 części i każdą dobrze pougniataj aby pozbyć się nadmiaru gazów.
  9. Uformuj kulki i ułóż je na blasze. Na każdej zrób nacięcia w formie krzyżyka - nóż musi być bardzo ostry.
  10. Ustaw piekarnik na 180 stopni i poczekaj aż się nagrzeje. W tym czasie kulki jeszcze wyrosną i lekko spłaszczą się nabierając kształtu bułek.
  11. Włącz w piekarniku termoobieg i wstaw do niego blachę z bułeczkami.
  12. Piecz je przez około 20 minut, ale pod koniec pilnuj, żeby za bardzo się nie spiekły.

Po wyjęciu z piekarnika pozwól im wystygnąć. Bułeczki te trzymane w chlebaku stosunkowo długo utrzymują świeżość, ale raczej szybko znikną. W końcu mówi się - rozchodzą się jak ciepłe bułeczki.

Reklama
Autor - Gabriela Ganczarska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
g.ganczarska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama