Canva
Ten składnik sprawi, że ciasto do pasztecików z kapustą i grzybami będzie idealne!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Paszteciki z kapustą i grzybami to wyjątkowe wigilijne danie. Wiesz, jak je przygotować, żeby były przepyszne? To nic trudnego, trzeba jednak pamiętać o odpowiednio dobranych składnikach. Każda gospodyni ma swoją własną recepturę, sprawdź, jaki jest nasz sekret!
Reklama
Paszteciki — co trzeba dodać do ciasta
Niezbędna jest śmietana! Niektórzy używają jogurtu, jednak to właśnie śmietana pozwoli uzyskać idealne ciasto.
Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami — możesz przygotować je wcześniej
To danie, które spokojnie można upiec wcześniej i pomrozić. Później wystarczy, że je rozmrozisz i podgrzejesz w piekarniku. Będą pyszne na Wigilii!
Składniki ciasto z pasztecików
- 190 gramów margaryny
- 390 gramów mąki
- 25 gramów drożdży
- 3 płaskie łyżki śmietany
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru
- 3 jajka
Składniki na farsz do pasztecików
- 0,5 kg pieczarek
- 200 g kiszonej kapusty
- 1 cebula
- Masło klarowane
- Pieprz
Canva
Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami — przepis
- Pieczarki umyj i pokrój.
- Cebulę posiekaj.
- Kapustę przelej zimną wodą i też posiekaj.
- Kapustę zalej wrzątkiem i gotuj 30-40 minut.
- Zeszklij cebulę na maśle klarowanym. Dodaj pieczarki.
- Połącz pieczarki z cebulą i kapustą.
- Wystudź farsz.
- Mąkę wymieszaj z margaryną i solą.
- Drożdże połącz z cukrem i utrzyj je razem.
- Rozbij i roztrzep 2 jajka.
- Jajka, śmietanę drożdże z cukrem, mąkę z margaryną i solą ugnieć na ciasto.
- Ciasto przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.
- Surowe ciasto rozwałkuj, przekrój na kwadraciki.
- Nałóż farsz, posklejaj paszteciki.
- Piecz w 180 stopniach Celsjusza.
Z czym podawać paszteciki?
To oczywiście idealny dodatek do czerwonego barszczu! Możesz je jednak podać zupełnie bez niczego. Też będą pyszne!
Jak można modyfikować ten przepis?
Możesz zrobić paszteciki z mielonym mięsem.
Inna możliwości to zrobienie... słodkich rogalików. Musisz zmniejszyć wtedy ilość soli.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Wianek bożonarodzeniowy - jak go zrobić, by zachwycić gości
Wianek bożonarodzeniowy to nieodłączny element dekoracji świątecznych. Dodaje magii i atmosfery świąt do naszych domów. Jeśli chcesz stworzyć wyjątkowy wianek bożonarodzeniowy, który będzie przyciągał uwagę i zachwycał gości, to ten artykuł jest dla Ciebie! Zdradzamy jak samodzielnie stworzyć piękny wianek bożonarodzeniowy, a także dzielimy się ciekawostkami na temat tej tradycji.
Sałatka jarzynowa: Te triki są gwarancją sukcesu!
Sałatka jarzynowa to doskonałe danie na wszelkie okazje, szczególnie popularne podczas Świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową jest prosty i składa się z gotowanych warzyw, jajek, ogórków kiszonych i majonezu.
To nie muszą być samotne Święta! (Chyba, że właśnie tego potrzebujesz).
Święta i okres, który je poprzedza to szczególny czas. Ze wszystkich stron bombardują reklamy opowiadające o szczęściu rodzinnym i o tym, jak pięknie jest spędzać czas z bliskim. Co zrobić, jeśli ktoś nie ma z kim spędzić Wigilii czy Bożego Narodzenia?
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl