Włosi uwielbiają to danie. Oto przepis na minestrone od Szefa Kuchni Mateo!
Do przeczytania w ok. 2 min.
W polskiej kuchni mamy przepis na rewelacyjną zupę jarzynową, która pozwala rozgrzać i skutecznie odżywić organizm, w kuchni francuskiej popularne są rozmaite zupy-krem, z kolei Włosi chętnie spożywają zupę minestrone. Przyrządzają ją z dużej ilości różnych warzyw - najczęściej występuje cukinia, fasolka szparagowa, marchew, papryka czy włoska kapusta. Dodatkowo wykorzystamy też krojone pomidory. Minestrone podajemy z ulubionym makaronem chociaż klasyczne receptury radzą podawać ją z dodatkiem drobnego makaronu bo właśnie w takim wydaniu smakuje najlepiej. Prawdziwy sekret smaku tej zupy tkwi również w użytych przyprawach - to nie tylko szczypta soli i pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego), ale również odrobina chilli i oregano.
Składniki na włoskie minestrone
Do przygotowania zupy będą potrzebne: dwie marchewki, ćwierć główki kapusty włoskiej, dwie cebule, dwa ząbki czosnku, trzy litry bulionu, pięć ziemniaków, kilka strąków fasoli szparagowej (zielonej i żółtej), pół cukinii, czerwona papryka, pięć łyżek drobnego makaronu, puszka krojonych pomidorów, puszka białej fasoli, szczypta chilli, sól, pieprz i oregano, posiekana natka pietruszki oraz olej do smażenia.
Jak ugotować włoskie minestrone?
Na patelni podsmaż posiekaną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty czosnek. Marchewkę pokrój w plasterki, kapustę drobno posiekaj, ziemniaki, cukinię, paprykę pokrój w kostkę. Ugotuj bulion. Dodaj do niego podsmażoną cebulę razem z czosnkiem, kapustę, marchewkę, ziemniaki, fasolkę szparagową, cukinię i paprykę. Gdy warzywa zmiękną, dodaj makaron, pomidory i odcedzoną białą fasolę. Zupę przypraw do smaku, podawaj z posiekaną natką pietruszki. Smacznego!