Zupa minestrone w białej miseczce
Canva.com

Włosi uwielbiają to danie. Oto przepis na minestrone od Szefa Kuchni Mateo!

Zupy warzywne występują w niemal każdej kuchni narodowej. To jedne z najpopularniejszych, a jednocześnie najbardziej pożywnych zup. Ogromną zaletą zup warzywnych jest to, że można przyrządzić je szybko i łatwo oraz ze składników, które akurat znajdziemy w swojej spiżarni. Mogą to być także zupy sezonowe, czyli przyrządzane akurat z tych warzyw, których zbiory przypadają w danym okresie
Reklama

W polskiej kuchni mamy przepis na rewelacyjną zupę jarzynową, która pozwala rozgrzać i skutecznie odżywić organizm, w kuchni francuskiej popularne są rozmaite zupy-krem, z kolei Włosi chętnie spożywają zupę minestrone. Przyrządzają ją z dużej ilości różnych warzyw - najczęściej występuje cukinia, fasolka szparagowa, marchew, papryka czy włoska kapusta. Dodatkowo wykorzystamy też krojone pomidory. Minestrone podajemy z ulubionym makaronem chociaż klasyczne receptury radzą podawać ją z dodatkiem drobnego makaronu bo właśnie w takim wydaniu smakuje najlepiej. Prawdziwy sekret smaku tej zupy tkwi również w użytych przyprawach - to nie tylko szczypta soli i pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego), ale również odrobina chilli i oregano.

Składniki na włoskie minestrone

Zupa minestrone z grzankami
Canva.com

Do przygotowania zupy będą potrzebne: dwie marchewki, ćwierć główki kapusty włoskiej, dwie cebule, dwa ząbki czosnku, trzy litry bulionu, pięć ziemniaków, kilka strąków fasoli szparagowej (zielonej i żółtej), pół cukinii, czerwona papryka, pięć łyżek drobnego makaronu, puszka krojonych pomidorów, puszka białej fasoli, szczypta chilli, sól, pieprz i oregano, posiekana natka pietruszki oraz olej do smażenia.

Jak ugotować włoskie minestrone?

Reklama

Na patelni podsmaż posiekaną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty czosnek. Marchewkę pokrój w plasterki, kapustę drobno posiekaj, ziemniaki, cukinię, paprykę pokrój w kostkę. Ugotuj bulion. Dodaj do niego podsmażoną cebulę razem z czosnkiem, kapustę, marchewkę, ziemniaki, fasolkę szparagową, cukinię i paprykę. Gdy warzywa zmiękną, dodaj makaron, pomidory i odcedzoną białą fasolę. Zupę przypraw do smaku, podawaj z posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama