Wyborne pączki z konfiturą i polewą rumową. Pyszny deser na Tłusty Czwartek
Do przeczytania w ok. 2 min.
- na ciasto - 400 g mąki ryżowej, 5 łyżek cukru kryształu, 5 łyżek masła, 12 żółtek, 250 ml słodkiej śmietanki, 40 g świeżych drożdży, sól, 1 kieliszek araku, konfitura z róży (do nadziania), 500 g smalcu (do smażenia), polewa rumowa;
- na konfiturę - 500 g płatków róży cukrowej (przebranych), 1 średnia cytrynowa, 750 g cukru kryształu, 250 ml wody.
Jak przygotować pyszne pączki z konfiturą?
Przygotowanie - śmietankę lekko podgrzejmy (nie gotujmy). Dodajmy żółtka, stopione masło, cukier, rozkruszone drożdże, szczyptę soli, mąkę i kieliszek araku. Wszystko wróbmy w misce łyżką do gęstości ciasta takiego jak na kluski kładzione. Kiedy w cieście pojawią się pęcherzyki, postawmy je na 1 godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie wyłóżmy na stolnicę, formujmy pączki, nadziewając osączoną konfiturą i smażmy w taki sposób, jak pączki parzone (wrzucajmy do rozgrzanego smalcu i smażmy na małym płomieniu do uzyskania ładnego rumianego koloru). Po ocieknięciu z tłuszczu maczajmy w polewie rumowej.
Przyrządzenie konfitury: obierzmy każdy płatek róży z białych końców i żółtych środków. Płatki zważmy, a następnie sparzmy gorącą wodą, aby nie było w nich goryczy. Odcedźmy na sicie. Kiedy woda dobrze odcieknie, skropmy sokiem z cytryny, przez co płatki róży odzyskają piękny czerwony kolor i nabiorą kwaskowatego smaku.
Z cukru i wody ugotujmy syrop „na nitkę”, wrzućmy do niego porozdzielane palcami płatki róż i raz zagotujmy rozdzielając płatki widelcem. Po zagotowaniu odstawmy garnek z konfiturą do następnego dnia. Na drugi dzień postawmy garnek na małym płomieniu i smażmy do momentu, aż konfitura nabierze przejrzystości (klarowności). W czasie gotowania szumujmy konfiturę i mieszajmy. Ostudzoną konfiturę przełóżmy do słoików i szczelnie zamknijmy zakrętkami typu twist.