Pączki
Canva.com

Wyborne pączki z konfiturą i polewą rumową. Pyszny deser na Tłusty Czwartek

Zdradzamy sekret na najlepsze pączki na świecie. Wypełnione konfiturą oraz oblane aromatyczną polewą rumową będą smakować po prostu najlepiej!
Reklama
Do przygotowania tych pączków potrzebne nam będą następujące składniki:
  • na ciasto - 400 g mąki ryżowej, 5 łyżek cukru kryształu, 5 łyżek masła, 12 żółtek, 250 ml słodkiej śmietanki, 40 g świeżych drożdży, sól, 1 kieliszek araku, konfitura z róży (do nadziania), 500 g smalcu (do smażenia), polewa rumowa;
  • na konfiturę - 500 g płatków róży cukrowej (przebranych), 1 średnia cytrynowa, 750 g cukru kryształu, 250 ml wody.

Jak przygotować pyszne pączki z konfiturą?

Pączki
Canva.com
Reklama

Przygotowanie - śmietankę lekko podgrzejmy (nie gotujmy). Dodajmy żółtka, stopione masło, cukier, rozkruszone drożdże, szczyptę soli, mąkę i kieliszek araku. Wszystko wróbmy w misce łyżką do gęstości ciasta takiego jak na kluski kładzione. Kiedy w cieście pojawią się pęcherzyki, postawmy je na 1 godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie wyłóżmy na stolnicę, formujmy pączki, nadziewając osączoną konfiturą i smażmy w taki sposób, jak pączki parzone (wrzucajmy do rozgrzanego smalcu i smażmy na małym płomieniu do uzyskania ładnego rumianego koloru). Po ocieknięciu z tłuszczu maczajmy w polewie rumowej.

Przyrządzenie konfitury: obierzmy każdy płatek róży z białych końców i żółtych środków. Płatki zważmy, a następnie sparzmy gorącą wodą, aby nie było w nich goryczy. Odcedźmy na sicie. Kiedy woda dobrze odcieknie, skropmy sokiem z cytryny, przez co płatki róży odzyskają piękny czerwony kolor i nabiorą kwaskowatego smaku.

Reklama

Z cukru i wody ugotujmy syrop „na nitkę”, wrzućmy do niego porozdzielane palcami płatki róż i raz zagotujmy rozdzielając płatki widelcem. Po zagotowaniu odstawmy garnek z konfiturą do następnego dnia. Na drugi dzień postawmy garnek na małym płomieniu i smażmy do momentu, aż konfitura nabierze przejrzystości (klarowności). W czasie gotowania szumujmy konfiturę i mieszajmy. Ostudzoną konfiturę przełóżmy do słoików i szczelnie zamknijmy zakrętkami typu twist.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama