Łosoś z grilla
Canva.com

Wyjątkowe kotleciki z łososia podbijają Tik Toka. Sprawdź prosty przepis

Pyszne chrupiące kotleciki nie muszą zawierać w sobie ani grama wieprzowiny czy też jakiegokolwiek innego "klasycznego" mięsa. Wykonane z łososia zasmakują nawet tym, którzy nie przepadają ani za mielonymi, ani za tradycyjnymi schabowymi. Przygotowane z dodatkiem cebulki, ziół i innych świeżych warzyw przeistoczą się w pełnowartościowy i wysoko odżywczy obiad. No to jak zrobić kotlety rybne z łososia i z czym je podać, aby wszystkim zasmakowało?
Reklama

Jak zrobić pyszne kotleciki z łososia?

Najpierw ok. pół kilograma fileta z łososia (oczywiście bez skóry) należy bardzo drobno posiekać i zaraz potem podsmażyć krótką chwilę na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek. Mięso powinno tylko delikatnie chwycić rumiany kolor. Nie wolno go przeciągnąć, dlatego dosłownie po trzech czy czterech minutach należy ściągnąć je na talerz i ostudzić na ręczniku papierowym. Na tej samej patelni przysmażyć trzy większe, poszatkowane drobno cebule. Trzecim już niezbędnym składnikiem na kotlety z łososia są... zwykłe ziemniaki, które należy ugotować normalnie w lekko osolonej wodzie, aż staną się idealnie mięciutkie w środku, a następnie utłuc przy pomocy tłuczka lub zwykłego widelca.

Kotleciki z łososia - przygotowanie krok po kroku

Przysmażonego łososia łączy się z ostudzonymi utuczonymi ziemniakami oraz przyrumienioną cebulką. Masa musi mieć więcej ożywczego smaku, dlatego warto wprowadzić do niej sporą ilość posiekanego koperku albo natki pietruszki oraz odrobinę cebuli dymki.

Reklama

Na koniec do ciasta trafiają jeszcze dwa małe jajka (ewentualnie jedno duże) oraz spora ilość soli i świeżo mielonego pieprzu. Z masy należy formować równe kotlety z łososia i obtaczać je po kolei w bułce tartej. Smażenie odbywa się na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek. Kotlety należy przypiekać z obu stron przez ok. kilka minut, aż będą rumiane i pachnące.

Kotlety rybne przygotowane z mięsa łososia, ziemniaków, cebulki i świeżych ziół bardzo dobrze smakują w połączeniu z ryżem i świeżą surówką. Spokojnie można też jeść je na zimno, a nawet traktować jak nietypowy dodatek do kanapek, do którego bardzo dobrze będzie pasować najzwyklejszy majonez albo czosnkowy sos.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama