maliny w misce na desce drewnianej z listkami i malinami wokół
canva.com

Z dodatkiem tych owoców stworzysz najlepszy deser. Malinowa chmurka jest bezkonkurencyjna!

Nazwa ciasta nawiązuje oczywiście do malin, czyli miękkich owoców lubianych przez każdego. Późną wiosną i latem możemy cieszyć się pełnią ich smaku, zaś przez resztę roku możemy wykorzystywać mrożone owoce, które także bardzo dobrze smakują. Ciasto "Malinowa chmurka" jest przepyszne i bardzo efektownie zaprezentuje się na stole. Nie powinno więc dziwić, że znika w mgnieniu oka!
Reklama

Składniki na malinową chmurkę

  1. Na kruche ciasto będą nam potrzebne: szklanka mąki pszennej, pół łyżeczki proszku do pieczenia, pół opakowania cukru wanilinowego, ćwierć szklanki cukru pudru, 100 g zimnego masła, trzy żółtka.
  2. Na galaretkę będą potrzebne: litr wody, trzy opakowania gotowej galaretki malinowej i pół kilograma malin (mogą być mrożone albo świeże).
  3. Do przygotowania bezy wykorzystamy: trzy białka, szklankę drobnego cukru, łyżkę skrobi ziemniaczanej oraz płatki migdałów.
  4. Do przyrządzenia kremu będą nam potrzebne: pół litra schłodzonej śmietanki 30%, 250 g serka mascarpone oraz pół szklanki cukru pudru.

Przygotowanie pysznego ciasta

Przygotowujemy galaretkę: w garnku zagotowujemy litr wody, odstawiamy z ognia, wsypujemy zawartość torebek z galaretką i mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia. Wsypujemy maliny, całość mieszamy i odstawiamy aż do czasu, kiedy galaretka zacznie tężeć.

Teraz czas na kruche ciasto: mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia, cukrem wanilinowym oraz cukrem pudrem. Dodajemy drobno posiekane zimne masło, rozdrabniamy aż do momentu, kiedy z ciasta powstanie drobna kruszonka. Dodajemy żółtka i łączymy całość.

Reklama

Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.

Białka do bezy ubijamy na sztywno. Cały czas ubijając, wsypujemy po łyżeczce cukier. Później wsypujemy też skrobię ziemniaczaną i ponownie dokładnie miksujemy. Wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię, posypujemy płatkami migdałów i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C. Pieczemy przez pół godziny. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, studzimy i wyjmujemy bezy z formy razem z papierem.

Tę samą formę ponownie wykładamy papierem do pieczenia. Kruche ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy nim cały spód. Przy użyciu widelca robimy dziurki w cieście i wkładamy na kwadrans do lodówki. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i pieczemy również kwadrans.

Reklama

Ciasto studzimy, pozostawiając je w formie. Na spód wykładamy galaretkę z malinami.

Na koniec przygotowujemy krem: schłodzoną śmietankę i mascarpone wkładamy do misy miksera. Wsypujemy cukier puder i ubijamy przez trzy minuty: najpierw na małych obrotach, co chwilę je zwiększając.

Gotowy krem (gęsty i sztywny) przekładamy na galaretkę i przykrywamy bezami. Ciasto wstawiamy do lodówki, podajemy schłodzone. Smacznego!

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama